Снимка: Bulgaria On Air

Българските пациенти с редки заболявания са принудени да купуват нужните медикаменти за своето лечение от чужбина.

Причината за това е решението нерегистрираните лекарства да се изтеглят от родния пазар заради ниската им цена и ниската печалба за призводителите. Така единствената възможност българските пациенти да си осигурят лечение, е да се превърнат в аптечни туристи и да потърсят нужните им медикаменти извън пределите на България. На родния пазар има заместители на нужните лекарства, но пациентските организации алармират, че те не са достатъчно ефикасни.

Проблемът с изтеглянето на лекарствата е, че количествата нужни за нашия пазар не са големи. За да продава оригинално лекарство фирмата производител трябва да плати таксата за регистрация от 15 хиляди лева, а ще е необходима година и половина, за да достигне такива продажби.

След като беше взето решение Фондът за лечение на деца да бъде закрит, в аптечни туристи ще се превърнат и родителите на деца с редки онкологични заболявания. Досега за нерегистрираните лекарства заплащаше ЦФЛД. След закриването му се появи обещание, че разходите ще бъдат поети от НЗОК, но до момента не е ясно как ще се случва това. Затова пациентските организации излизат с няколко предложения: Лекарствата да могат да се доставят и до аптеките извън болницата. В момента само болниците могат да купуват нерегистрирани лекарства.

Процедурата е сложна, но когато става дума за домашно лечение, пациентът няма как да си вземе лекарството от болницата. Другото предложение е фирмите да са освободени от такси, когато става дума за евтини лекарства

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase