Кадър: Bulgaria ON AIR

Защо според БСП ефектът от трансплантационната политика е катастрофален?

"Трансплантологията на органи, тъкани и клетки отдавна не е нова технология. Тя е рутинна технология из целия свят. От всички трансплантации 2/3 са на бъбреци. Последните десетилетия предоставиха застой. Беше насрочен дебат. Доволни сме, че се прие предложението ни здравният министър да предостави доклад. България не е член на "Евротрансплант", а трябва. Стандартът е да се извършват 25 трансплантации на милион население. България не извършва белодробни трансплантации. Чакащите за бъбрени трансплантации са над 1000. Съдбата на всеки човек е много важна. Трансплантологията е индикатор за състоянието на здравословната ни система", подчерта депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Според госта в "Денят ON AIR" през последните години не бяха създадени реални условия за ефективна политика на донорство.

"Всичко опира до организация. Министерството на здравеопазването трябва да предложи решение на този проблем. Ключът е в организацията на донорството. България прави над 100 клетъчни трансплантации. Ние изоставаме стратегически. Очакваме във всички направления на трансплантологията промяна", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase