Снимка: Болница Токуда

Медици от България и Белгия спасиха зрението на момиченце, родено в 27-ма гестационна седмица с тегло от едва 1000 гр.

След тримесечни грижи в интензивния сектор на отделението по неонатология на Болница Токуда, бебето е транспортирано до Антверпен (Белгия) за операция на агресивна форма на ретинопатия на недоносеността.

Реанимационните действия са осъществени чрез осигурен от лечебното заведение специализиран транспортен кувьоз. Лечението е поето от Център Фонд за лечение на деца, съобщиха от софийската болница.

Момиченцето е родено в 27 гестационна седмица с тегло 1000 гр. Вследствие на недоносеността, детето развива ретинопатия. От раждането си е под интензивни грижи в отделението по неонатология, като през времето до лечението в чужбина, е проведена два пъти лазерна терапия, но поради агресивната форма на заболяването и прогресиране на промените с риск от отлепване на ретината, възможностите за лечение се свеждат до специфична хирургия, която не се практикува у нас.

Поради тази причина бебето е насочено за лечение в болницата в Антверпен.

В момента момиченцето е под лекарско наблюдение в белгийската болница и се възстановява след две успешни операции.

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда изказва благодарност за съдействието на институциите, които осигуриха въздушния транспорт до Белгия, както и за перфектната организация на летището, посрещането от българското посолство и превозването на медицинския екип и техниката до болницата в Антверпен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase