Снимка: архив, БулФото

Правителствена болница вече няма да е само за властта.

С окончателно приетите от парламента промени в Закона за лечебните заведения тя няма да е второстепенен разпоредител с пари от бюджета на Министерския съвет.

До 6 месеца от влизането в сила на промените болницата трябва да стане еднолично акционерно дружество – Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец".

Според БСП обаче няма как правителствена болница да се издържа като търговско дружество, защото разполага едва със 140 легла при персонал от близо 900 души.

Сметките не излизат, скочи Георги Йорданов.

Според шефката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче изказванията на БСП са опит за подривни действия, защото това бил маниерът на настоящата опозиция.

Тя настоя, че специалистите от болницата със сигурност ще привлекат много пациенти, така че тя ще функционира добре и като търговско дружество.

Парламентът реши още, че лечебното заведение ще продължи да осъществява дейностите по обучението на студенти и специализанти въз основа на определената на болница "Лозенец" акредитационна оценка.

Съгласно текстовете в срок до три месеца от влизането в сила на този закон Министерският съвет одобрява проект на договор, с който се уреждат отношенията между министъра на здравеопазването и ректорите на съответните висши училища, на които е предоставено управлението на държавно лечебно заведение.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

начи на 140 обикновени бачкатори се падат по 900 хрантутници . и после нема пари за увеличение на пенсиите и заплатите .

12

Анонимен

преди 2 години

целта е да стане еднолично акционерно дружество и да покажем на *** колко се грижим за тях преди изборитеи че банкянския папуас ще се лекува заедно с тяхгъста пропагандна гербава мъгла- и още една болица ще цица пари за частен джоб

11

до 10

преди 2 години

Така е, дори един известен политик, като му трепкаше сърцето отиде в друга болница. Шефът им е нарцис и не дава развитие на другите. В Берлин обединиха двата медицински университета от източен и западен, а ние създадохме още един в София. С медицината шега не бива.