Снимка: Булфото

Да се придвижваш в големите градове в България става все по-трудно, категорични са 80% от българите. Заради това отчетливо мнозинство от 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 72% пък биха мислили първо за детските градини и училищата, когато мислят за това къде да работят, сочат данните от експресен сондаж по актуални теми на "Галъп интернешънъл", проведен между 800 души между 24 и 26 януари.

Според данните цели 71% от нашите сънародници се оплакват, че имат проблем с паркирането. Едва 26% от анкетираните смятат, че има достатъчно места, а 3% са без мнение.

Мненията в страната са разделени по въпроса дали прословутите ремонти на градски пространства са добри. 47% от запитаните ги оценяват по-скоро положително, а 50% - като по-скоро лоши. 44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо една трета са доволни, а останалите се колебаят.

Липса на паркоместа, мръсен въздух... Какво тормози българина?

Респондентите отговарят и според партийните си предпочитания – привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични, отчитат социолозите. Когато обаче стане дума за мобилност, паркиране и т.н., мненията са повече от ясни: сериозни мнозинства споделят тревога.

80% намират, че в големите градове придвижването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини, 71% в страната казват, че няма достатъчно места за паркиране. 64% реагират положително на твърдението "Когато човек си търси работа, все по-важно става тя да е близо до дома му", 33% - отрицателно, а останалите се колебаят. На изричен въпрос дали биха съобразили свое ново жилище с мястото на работата си, 62% казват "да", 33% – "не", а останалите се колебаят.

Засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна – 58% оценяват позитивно, а 31% негативно. Останалите се колебаят. Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен впечатленията на обществото от последните снеговалежи в планински райони на страната. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната. Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух: цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при средно 53% в страната.

Липса на паркоместа, мръсен въздух... Какво тормози българина?

Когато стане дума за общонационалната политика и казусите от последните седмици, 70% от анкетираните подкрепят действията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Войводиново. 25% са „против“, а останалите се колебаят. Чувствителността на обществото по въпроса с гетата очевидно е висока - 85% смятат, че е нужна стратегията, за която Каракачанов говори - за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение, отчитат социолозите.

Проблемите с ромите се възприемат и като част от по-общите социални проблеми в страната. На фона на повишаването на цени, например, тази социална чувствителност сработва и 85% подкрепят скорошното искане на Корнелия Нинова за проверки и оставки в комисията за енергийно и водно регулиране. 13% са "против", а останалите се колебаят.

Темата с българските превозвачи пък се е превърнала в надпартиен въпрос и Борисов печели плюс с опита да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации – в полза на бизнеса на българските фирми. 17% с против действията на Борисов, а останалите се колебаят.

Мнозинство (59%) пък подкрепя и критичната позиция на президента Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „против“, а останалите се колебаят. Тепърва ще се види какви са настроенията след критичната реч на президента в последните дни, отчитат от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase