Кадър: Bulgaria ON AIR

Работодателите искат да си делят поравно разходите за осигуровки с работниците. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви в предаването "Денят ON AIR", че това говори за опит за прехвърляне на по-голяма част от осигурителната тежест от работодателя към работника. Дори нещо повече.
 
"Понастоящем е 60 към 40, сега искат 50 на 50. Целят постигането на 0 срещу 100 - работниците да плащат 100% от осигуровките, както вече е в Румъния. Въпросът е дали правителството ще се вслуша в техните искания", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

И даде пример, че при 1000 лева нетна заплата служителят ще плащат 28 лева повече на месец. За работодателите това означава спестяване на 58 лева, което обаче означава по-нисък осигурителен доход и по-ниски осигурителни права за служителите.

"Работодателите искат да бъдат вписани различни числа в трудовите договори. Основната заплата да бъде заменена от "чистата" заплата. От една страна не може да се запише чистата заплата, тъй като тя е променлива. Това означава, че скрито те искат да отпадне "клас прослужено време". Второто е генерална промяна на начина на начисляване на осигуровките. По този начин общите им разходи ще намалеят", разясни Ваня Григорова.

Според нея няма данни и доказателства за недостига на кадри на пазара на труда, каквато теза афишират работодателите. По думите ѝ това позволява свободни интерпретации от тяхна страна, докато в същото време има твърде малко работни места на фона на безработицата.

"Две са нещата, които трябва да се направят. Задължителни промени в данъчната система на България. Това се подсказва неколкократно дори от Европейската комисия. Връщане на прогресивното данъчно облагане и връщане на необлагаемия минимум за доходи поне до минималната работна заплата. Второто нещо е хората да разберат, че ако не защитават сами правата си в предприятията, няма как правителството да им увеличи заплатите", каза още Григорова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase