Снимка: архив, БТА

Пазар номер едно за входящ туризъм през миналата година е Румъния. Посещенията от северната ни съседка са над 1,377 млн. и отчитат нарастване от 20,9 на сто в сравнение с 2017 г., по данни на НСИ.

Гърция и Германия са съответно на втора и трета позиция сред топ пазарите. Визитите от Гърция надхвърлят 1,116 млн., а от Германия са повече от 850 хил.

Повече от 9,273 млн. са чуждестранните туристически визити в България през 2018 година. Ръстът, който се отчита, е 4,4% спрямо година по-рано.

За първи път чуждестранните туристически посещения у нас преминават 9 млн. и надграждат рекордните нива от предходните две години. Данните са стимул и отправна точка за още по-активна политика заедно с бизнеса да популяризираме дестинация България, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Чуждестранните посещения от Турция са повече от 625 хил., като страната се нарежда на 4-то място сред водещите пазари за входящ туризъм у нас. На 5-а позиция е Македония с близо 560 хил. визити, а веднага след нея се подрежда Русия – с над 511 хил. посещения.

През 2018 г. пътуванията от Полша надвишават 425 хил., отчитайки нарастване от 7,9%. Пазар Сърбия е на 8-а позиция, достигайки над 421 хил. визити, с ръст от 7 на сто. Посещенията от Великобритания са близо 390 хил., като се увеличават с 15,2% спрямо година по-рано.

Украйна е 10-и пазар през миналата година с над 379 хил. визити и ръст от 24,4 на сто спрямо предходната година. Посещенията от редица други страни също отчитат нарастване. Пътуванията от Израел нарастват със 17,3 на сто, тези от Молдова – 11,3%, от Чехия се увеличават с 6 на сто, а от Франция с 3,3%.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 месеца

Митът за руските туристи рухна.

Да, руснаците са кротки, засега.

7

Анонимен

преди 5 месеца

Хм, странно. Най-дивашки се държат немците и анличаните, а след тях са поляците. Руснаците не са онези руснаци от преди 1989 година и се държат съвсем прилично, особено децата.

6

малко инфо

преди 5 месеца

Миналото лято водих 4ри деца на аквапарк, аз го играх придружител, шофьор и отговорник за мероприятието. Пълно беше и с българи и с чужденци. По-опашките най-пререждащи и блъскащи бяха русначетата и повечето други хора се споглеждаха и много рядко някой им правеше забележка. Накрая явно, че някой се оплака и дойде един едър чичак, може би възпитател или учител и въведе ред помежду им. Всички други спазваха реда и опашките, имаше даже арабчета, някакви от жълтата раса и т.н.