Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че целият Закон за предоставяне на българско гражданство се нуждае от много сериозен ремонт.

Още по темата

На отчетна пресконференция с президента Румен Радев за втората година от мандата, Йотова каза, че очаква предложенията на правосъдното министерство и изтъкна, че законът е кърпен много през годините.

Вицепрезидентът каза още, че е против да се дава българско гражданство за инвестиции и би подкрепила този текст. Промените пък трябвало да са във връзка с други закони за чужденците.

"Трябва ни национална визия за политическото влияние на България в европейските институции и първата крачка са предстоящите избори", изтъкна още Йотова. Според нея двата мандата в европейските институции бележат 10 години безвремие.

"Колкото по-добър е националният консенсус, толкова повече интересът на страната ни ще бъде защитен“, заяви Йотова.

Тя посочи, че голямата дилема е повече интеграция или повече суверенитет. "Трябва да запазим и да показваме държавата си в ЕС с културната си памет – но това не направихме през шестте месеца на Българското еворпредседателство. Трябва да започнем кампания и за запазване на историята ни", смята тя.

За да се върнат българите в чужбина у нас, Йотова заяви, че е необходима икономическа разумна политика в следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase