Снимка: архив, Ройтерс

Близо 63% или почти две трети от българите смятат, че имущественото неравенство в България се увеличава. Само 7% са на обратното мнение, а всеки четвърти (26%) предполага, че социалните разлики остават на същото ниво.

Данните са от национално представително проучване на Агенция АФИС, проведено между 14-19 януари 2019 година. Интервюирани в домовете им са 1010 българи.

Възприятието за растящо неравенство е обратно пропорционално на доходите. То изцяло потвърждава "народната социология", според която "ситият на гладния не вярва", изтъкват анализаторите.

Сред хората с до 150 лв. месечно на човек от домакинството, нагласата, че неравенството расте, обхваща далеч по-голям дял, отколкото е средният за страната – 81%.

В тази подоходна категория само 10% смятат, че различията остават на същото ниво и нито един не споделя мнението, че имуществената ножица се затваря.

Тъкмо обратното се забелязва при хората, които разполагат с 1000 лв. или повече месечно. Те виждат далеч по-слаба динамика, отколкото забелязва населението като цяло. Само 48% в тази категория отбелязват растящо разслоение, 33% не виждат промяна, а 17% (или два и половина повече пъти от типичния дял) смятат, че неравенството намалява.

Според Евростат в периода 2012-2016 разликата между доходите на най-богатите и на най-бедните 20% от българите се увеличава от 6.2 до 7.9 пъти. Данните за 2017 показват, че тя надмина 8 пъти. А най-заможният 1% от заетите получава колкото най-зле платените 50%. Ако допреди 15-години често се поставяше проблемът "уравновиловка", то днес страната заема точно обратния полюс с това, че е най-неравната в ЕС, цитира изследването.

На въпрос за кого работи политическата система в България, само 7% преценяват, че нашата демокрация изразява интересите на всички еднакво. Доминира отговорът, че статуквото работи за богатите (71%). Само 2% смятат, че работи за бедните, а други 2% допускат, че установените порядки обгрижват с предимство "средната класа". 11% избират междинен отговор – че днешната система не работи за никого.

Запитани равни ли са пред закона бедните и богатите в България, само 4% отговарят "да", 25% - в някои случаи, 69% - "не".

39% оценяват зависимостта на бизнеса от властта като "силна", докато на обратното мнение са само 7%. А 38% виждат зависимост, заличаваща разграничението между двете. Те избират грубо-реалистичния отговор: "Властта е бизнес, бизнесът е власт", посочват социолозите от АФИС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase