Снимка: Pixabay

Няма град в България, който да няма проблем с отпадъците всеки мвесец Ежедневно чумаче за запалени сметища, а боклуците сякаш са навсякъде около нас - изкъртени кофи, обърнати контейнери.

В същото време сякаш не е ясно как общините се справят с проблема и оползотворяват бюджета си, за да подобрят градската среда. Велико Търново решава да пребори мръсотията около паметниците, като създаде подземни контейнери за смет. В новия бюджет на общината вече са заложени средства, като първоначално броят им ще бъде 10.

Търновци приветстват идеята, макар и все още решение на проблема със сметоизвозването в някои квартали да няма.

Ще вземе ли пример от стария град и София - коментар на Иван Велков и Тодор Лилков в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Такова решение е по-скъпо, но е в пъти по-ефективно. Лошото е, че тези подземни контейнери имат и противници в столичния общински съвет”, коментира Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет.

По думите му причината за това е, че хората не са съгласни да има мащабен строителен процес на място.

Според Тодор Лилков проблемът с чистотата е във всички големи градове и хората подават сигнали за това. Най-бързият и мощен инструмент срещу многото боклук според Иван Велков е обществената нетърпимост, която ще реши проблема много по-бързо.

“Гражданското общество е това, което трябва да направи забележка. Ако искаме да живеем в по-добра среда, нека сме примера”, призова Тодор Лилков от платформата "Гражданите".

Освен многото боклук големите, а и малките градове в страната са изправени пред друго предизвикателство. Проблемите с мръсния въздух в столицата изглеждат сякаш нерешими. Оказва се, обаче, пред последните дни нивото на фини прахови частици е изключително завишено и в други части на страната.

Скорошни данни на показателя на Европейската комисия показват, че високо замърсяване на въздуха е имало в 9 града в страната, а положението в Благоевград е било най-сериозно. Очаквано, столицата също се нарежда на едно от първите места по завишени нива на фини прахови частици.

По този повод омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия за проблемите с въздуха, който дишаме, поводът са постъпилите жалби на хора от цялата страна.

Коментари Напиши коментар

8

Стотици хиляди

преди 3 години

здрави индивиди на възраст 16-65 г. нито работят, нито ходят на училище, но получават помощи под различни форми. Ако имаме власти на място, страната ни ще грее от чистота!Само че преди близо 60 г. някой някъде е решил да направи от хубавата ни държава развъдник на чуждоетнични с битова култура, твърде различна от нашата. И оттогава ги поощряват да се плодят, да мързелуват и да чакат на готово. Не им ли дадеш наготово, грабят насила.Крайно време е насила да ги накараме да поработят!

7

Анонимен

преди 3 години

При това червени а Решението е само едно да се извозят в североизточното сметище ...иначе трябва да ги горим

6

Анонимен

преди 3 години

Всичко е възпитание и съзнание, тук няма оправя. В западните държави най-скъпото нещо е да си хвърлиш ***.