Снимка: архив, Булфото

Има нещо общо между конфликтите с участието на българи и роми във Войводиново, Катуница, Благоевград, Ихтиман и другаде. Те всички започват от едно престъпление, извършено от конкретен човек и завършват с наказание, което се търпи от мнозина. В безредиците разгневената тълпа гази и пали, а властта се събужда, бута незаконни къщи, масово глобява и арестува. Така не бива…  Наказателната отговорност е персонална. Колективна отговорност няма в наказателното право на нито една демократична държава...

Това заявява лидерът на Евророма Цветелин Кънчев в интервю пред "Труд".

Още по темата

По думите му ромският въпрос е сериозен, а и се нуждае от сериозен отговор, който още не е даден, макар въпросът да се повдига след всеки конфликт, подобен на този във Войводиново.

"В ромските махали ме питат: Защо, когато някой циганин извърши престъпление, българите се бунтуват срещу всички цигани? Защо, когато един полицай от Пловдив уби родителите си, за да им вземе имотите, не се разбунтуваха срещу полицаите и не ги нарекоха „нагли“? Защо, когато един командос уби полицай с нож в сърцето, не се разбунтуваха полицаите срещу командосите? Ако беше се получил сблъсък между полицаи и командоси – такъв, какъвто се подклажда неведнъж по криминални поводи между българи и роми, какво щеше да стане?", пита Кънчев.

Според него у нас има сериозно етническо напрежение, което е изкуствено насаждано от т.нар. патриоти, от т.нар. националистически партии, които по думите му го желаят.

"А го желаят, защото се препитават от омразата. Тия партии не могат да съберат електорат, който да гласува за тях заради политическите им програми и предизборните им обещания, защото те очевидно не ги изпълняват. Вие къде виждате минималната пенсия от 300 лв. и минималната работна заплата от 1000 лв, която те обещаха? Никъде. Обаче виждате на много места омраза и конфронтация между етносите – две неща, които им вършат работа, защото подтикват разни хора да гласуват за тях. И тук искам нещо да ви попитам аз вас: знаете ли по какво се различават богатите българи и богатите цигани? Аз редовно попадам в компании, където богати българи и богати цигани ядат и пият и много се уважават, много се тачат. И пет пари не дават кой по телевизията какво бил казал… С бедните българи и бедните цигани обаче не е така. На тях малко им трябва, за да се намразят – като например, някой от едните да каже за другите, че са нагли. Това знаете ли какво показва? Че проблемът с омразата не е етнически, той е социален. И че омразата умишлено се насажда, за да замъгли акъла на бедните хора и те да си забравят празните си джобове. Това си мисля аз".

Цветелин Кънчев настоява, че никой човек не може и не бива да бъде поставян под общ знаменател с другите.

"Циганите ги слагат под общ знаменател "нагли крадци". Защо, питам? Нима циганите пренасят с кораби кокаин? Циганите ли ограбиха КТБ? Циганите ли източват банкомати и правят хакерски атаки по цял свят? Има много българи, които крадат – крадат милиони, нагли. Има и крадливи цигани, мангасари. Но не всеки българин е ганьовец. И не всеки циганин е мангасар. Читавите българи не обичат ганьовците, както читавите цигани не обичат мангасарите. И всички са българи като цяло, защото са родени и живеят в България и имат българско гражданство. С общия знаменател „нагли“ се губят съюзници в общата борба на българите с побойниците и крадльовците. И друго – от години аз категорично отхвърлям думата "интеграция". За да се интегрира някой някъде, трябва да има къде. Циганите трябвало да се интегрират в обществото. А обществото какво представлява? Интелектуалците са му каймака. Е, добре, кажете ми в България има ли неоплют интелектуалец? Колкото е по-изявен, толкова е по-хулен и нападан!", настоява лидерът на "Евророма".

Цветелин Кънчев твърди, че в последните години много българи се продават по-нагло от ромите при така наречената изборна търговия.

"Повечето цигани си продават гласовете от нищета. А повечето българи – от алчност, за да си повишат стандарта. Освен това, след като вземат парите, повечето цигани гласуват по съвест, а повечето българи – против съвестта си", заключава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase