Снимка: pixabay

47,4% от българите над 55 г. не са в добро психично здраве, показа национална стратегия за активен живот на възрастните за 2019 - 2030 г. Средният за ЕС дял на хората с такива проблеми е 36,1 на сто.

Населението на страната ни е 7 050 034 души, а над 55 г. са 2 452 518 от тях. Това значи, че в най-добрия случай всеки трети българин страда от влошено психично здраве.

Основната цел на стратегията е активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на пълноценен живот и достъп до по-добри здравни грижи.

Всеки трети българин ще бъде над 65 г. през 2060 г. Застаряването на населението се очертава като дълготраен и необратим социален процес за всички европейските държави, не само за България. По данни на Националния статистически институт в края на 2017 г. лицата на 65 и повече години са 1 481 908, или 21% от населението на страната, пише в. "24 часа". Всеки трети българин над 60 г. пък живее на село.

Едва 1,9% от възрастните у нас спортуват, докато средно в Европа физически активните са 10,7 на сто. Достъпът на възрастните хора до информационни и комуникационни технологии и интернет е 22%, при 50% в останалите страни-членки на ЕС. Българите над 65 г., които все още работят, са около 9%, докато трудещите се техни връстници в Естония са 26,5%, а в Румъния - 19,2%.

Учене през целия живот, гъвкаво работно време и стимулиране на селския туризъм като заетост за хората над 55 г., предвижда стратегията. Държавата планира фермерски пазар, на които възрастните да продават единствено собствена продукция.

Голяма част от хората над 65 г., запазили способност за самостоятелен живот, страдат от сериозни здравословни проблеми. Влошава се общото състояние на тези, които постъпват в специализирани институции. За да се справи с проблема, държавата предлага групи по самопомощ - здравите възрастни да обгрижват връстниците си, които са болни и безпомощни. Планира се също организирането на срещи с лекари специалисти в рамките на проект "Здравеопазване на колела". Предвижда се и повече профилактика и участие на възрастните хора в спортни игри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase