Снимка: архив, Ройтерс

Шведската държава смята, че офертата й за самолет Gripen носи повече предимства за страната ни и е под одобрения от парламента бюджет.

Още по темата

"Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", посочва Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.

Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности.

"Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", заявява още Валин.

Вчера парламентът ни даде разрешение на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.

В преговорите ще участват четирима министри. Депутатите одобриха и "отклонения" от вече приетите изисквания, като това се наложи най-вече заради обявения "таван" от 1.8 млрд. лв. Макар да стана ясно, че от американска страна очакват повече, от Министерството на отбраната се надяват да свалят цената.

Българската страна най-вероятно ще настоява за разсрочено плащане.

Посолството на САЩ приветства решението, както направиха и от компанията "Локхийд Мартин". От там подчертаха, че предложените от тях самолети отговарят на нуждите на страната ни в отбраната.

Очаква се първата среща по преговорите на военния министър Красимир Каракачанов да е в средата на февруари в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase