Само преди няколко дни правителството прие нова Национална програма за превенция и защита от домашното насилие. В документа са посочени мерки за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадали от домашно насилие, както и такива за контрол и оценка. Националната стратегия предвижда затвор за домашно насилие над дете.

Още по темата

Според статистика от миналата година всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие, а 70% от децата се възпитават с шамари. На фона на това не е и изненада, че в страната ни има и немалко смъртни случаи.

Какво ще се промени и доколко мерките ще решат големия проблем - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Надежда Стойчева от Фондация "Асоциация Анимус".

Данни на асоциацията показват, че жертвите на домашно насилие просто не вярват на институциите. Статистиката показва, че всяка трета българка е жертва на насилие у дома, а това в цифри означава 1 милион души.

"Тази програма за пръв път се взима в началото на годината от правителството. Разликата тази година е, че структурите на МВР решително са започнали да действат срещу домашното насилие", заяви Надежда Стойчева

По думите и проблемите с убитите жени е цялата реакция на българското общество и неглижирането на програмата. Така то се увеличава и достига до безобразия и абсурди, коментира още тя.

"Насилието трябва да се идентифицира и институциите да отговарят по-рано, за да не се стига до това. Те трябва да реагират навреме. През последните две седмици имаме брилянтни реакции", сподели Стойчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase