Снимка: БТА

Търпението ни се изчерпва, каза пред БНР Лиляна Ковачева, един от организаторите на днешния протест, провокиран от думите на Красимир Каракачанов във Войводиново. Тя е и сред хората, подали жалба срещу вицепремиера заради изказването му.

Още по темата

"За мен не е толкова важна бройката на протеста, важна е подкрепата. Електронната петиция, която пуснахме, само за два дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор. Много роми извън страната застават зад нас и ни подкрепят. Разбрах от социалните мрежи, че пред българските посолства в Белгия и в Лондон в петък ще има също реакция на хора срещу този акт на вицепремиера", коментира тя пред БНР.

Ковачева бе категорична, че протестът им не е организиран от фондации или партии, не се раздават пари и няма организиран транспорт. Протестът е заради недоволството на гражданите, подчерта тя и добави: "Това показва едно зряло гражданско общество сред ромската общност".

Протестиращите ще потърсят отговорност от Каракачанов и заради "незаконното бутане на незаконни къщи посред зима".

"На въпрос: Къде ще отидат тези хора, той отговаря: "Вземете си ги вкъщи". Смятате ли, че това е достоен отговор на един вицепремиер, който е държавник на всички граждани, а не на определени групи. Това негово поведение доведе до подклаждане на етническо напрежение".

Ковачева призова хората да не се поддават на такива провокации и да се изправят едни срещу други. Според нея така се измества вниманието от важни въпроси от дневния ред на страната.

"Искаме нашите политици да ни приемат като граждани и да имат сериозно отношение, а не да подклаждат и да развяват етническата карта винаги преди избори. Хората вече не са толкова наивни, за да се хващат за всяка дума", отбеляза още Лиляна Ковачева. Според нея проблемите трябва да се решават от ромите и институциите заедно.

Коментари Напиши коментар

133

ХАСАН

преди 6 месеца

До Разгневен
Прочел съм че се събраха 500 Човека на Протеста в Воиводиново и се учудвам дали пък неим е хяресала тази Цифра или по старите им Бабички не държат на тази Цифра като се сещат за нашето Владеене мож пък и да е им Харесало

132

Хари

преди 6 месеца

Има много хора в България и в Европа, които могат да работят само физическа работа. На тези хора трябва да им се даде възможност да работят, защото иначе трябва да им се плащат мизерни помощи и ще има много кражби.

131

Жеко

преди 6 месеца

За да се получат нещата трябват много усилия и от държавата и от ромите. Но държавата ни е мащеха за всички, една бедна и зла мащеха.