Снимка: Dnes.bg, архив

Доверието в родните институции, партии и политици намалява все повече на фона на предстоящите избори през настоящата година.

Още по темата

Избирателите ще отидат два пъти до урните – на 26 май, за да гласуват за българските представители в ЕП и през есента, когато ще трябва да посочат кметовете и общинските съветници, които ще ги управляващ през следващите четири години.

Последните данни от проучване на "Алфа рисърч" обаче сочат, че и президентът, и правителството, и премиерът, а и лидерите на опозицията все по-малко се харесват на хората.

За първи път от встъпването му в длъжност президентът Румен Радев печели по-малко от 50 на сто положителни оценки.

Вече 47% от анкетираните му се доверяват. Категоричната подкрепа от широки социални групи, на която се радваше в първите две години от своя мандат, намалява и се съсредоточава предимно сред симпатизантите на БСП и ДПС, анализират от "Алфа рисърч".

В края на една година, маркирана от успешното Европредседателство, но и от вътрешно-коалиционни напрежения и скандали, проучването показва нарастваща критичност към изпълнителната власт - 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки.

Доверието в премиера Бойко Борисов през декември 2018 г. е паднало до 30%.

Министрите му също губят от рейтинга си. Най-харесваният си остава Томислав Дончев. Той се радва на ободрението на 21% от анкетирани.

След него се нарежда спортният министър Красен Кралев със 17%. Третият по успешност министър е Екатерина Захариева, която има одобрението на 14,7 на сто от интервюираните.

Като лидер на партия Бойко Борисов си остава най-одобрявания - 30.1% от участвалите в проучването. Червената шефка Корнелия Нинова губи доверие и в края на миналата година е била харесвана от 19.4%.

След скандалите и взаимни обвинения, най-силна е ерозията на доверието към лидерите на Обединените патриоти – Красимир Каракачанов губи седем пункта (от 23.4% на 16.3%), Валери Симеонов шест пункта (от 11.1% на 5.1%), Волен Сидеров също остава със силно ограничена подкрепа от 4.9%.

Както винаги парламентът е институцията с най-ниско доверие. Едва 8% от българите харесват работата на депутатите срещу 53 на сто, които смятат, че депутатите не се справят със задълженията си. 

Главният прокурор Сотир Цацаров има подкрепата на 9% срещу 42% неодобрение, съдът 11% одобрение срещу 50% неодобрение, полицията - 22% одобрение срещу 38% неодобрение.

Електорални нагласи за Европейски избори

В  края на декември готовност да гласуват на евровота заявяват 48.2% от избирателите, а всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи.

По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ (16% от всички избиратели или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14.9% от всички избиратели или около 30-32% от гласувалите).

Така, към момента ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент.

БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест за или против правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти.

ДПС се открояват като третият участник, който ще има сигурно представителство в Европейския парламент.

Подкрепа за Движението за евровота заявяват 5.1% от общия брой избиратели, или между 10 и 13 на сто от гласувалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase