Снимка: Булфото, архив

КНСБ излезе с идея да върне българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини като иска държавата да се погрижи за тях.

Още по темата

Според президента на синдиката с проект "Възраждане" 100 хил. българи ще се преместят от чужбина у нас.

"Идеята не е да внасяме работници, а да потърсим механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини, говорим за хора с квалификация. По неофициални данни в Молдова живеят около 300 хил. българи, а в Украйна официалното преброяване показва малко над 200 хил. всъщност реалните числа никой не знае колко са точно. Нашите допускания са, че наистина говорейки за 600-700 хил. души за хора с българско самосъзнание, поне 100 хил. на първо време биха могли да бъдат привлечени, ако държавата, всички институции, местната власт, бизнесът и синдикатите имат единодействие", коментира той пред БНР.

За да се случи това Пламен Димитров предлага бизнесът да картографира подробно свободните работни места в цялата страна и условията, при които се предлагат.

Местната власт трябвало да каже какви са възможностите да предостави определени условия за живот като най-често става дума за изоставени къщи около големите градове и в по-малките населени места, и при какви условия могат да бъдат придобити.

Предварителните разчети на КНСБ показват, че за година ще са необходими около 100 млн. лв. за около 30 хил. души и още толкова за ремонт и придобиване на къщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase