Кадър: Bulgaria ON AIR

Изборът на нов тип боен самолет за пореден път скара президента Радев и управляващите. Вчера държавният глава обяви, че конкурсът е бил опорочен. И припомни, че е настоявал да се спази процедурата и определената финансова рамка като гаранция за оптимален избор. Правителството обаче, по думите му, направило точно обратното.

"Основният закон казва, че България е република с парламентарно управление. Властите са разделени на законодателна, изпълнителна и съдебна. Президентът е част от изпълнителната власт. Народното събрание взема решенията в страната. Всички останали, включително и държавният глава, трябва да се съобразяват с него", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

По-рано председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента, че се е опитал да предопредели по непрозрачен начин избора на нов изтребител за Българската армия. Той смята, че Румен Радев не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи успешно с българските институции както предшествениците му.

Пред Bulgaria ON AIR Николай Ненчев отбеляза още, че Радев не би следвало да коментира каквото и да било, докато парламентът не се произнесе.

"А когато НС вземе решение пък, то следва президентът да запази пълно радиомълчание. В противен случай става много опасно. Подкопават се конституционните основи на държавата, влиза се в силно противоречие с конституционното законодателство. Нещо, което не се е случвало от началото на прехода", допълни бившият министър на отбраната.

И заяви, че това е опасно както за националната сигурност на страната ни, така и за членството ни в ЕС и НАТО.

"А иначе F-16 безспорно е най-добрият избор за България. По отношение на технически характеристики безспорно превъзхожда и "Грипен", и "Юрофайтър", категоричен бе Николай Ненчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase