Снимка: Flickr

Не сюжет от сериал, а истинска история. Румяна* от ромската махала в Лом е на 12 години. И вече е майка. Кръстила сина си Сарасвати – на герой от индийски сериал. Бил умен и красив.

Бабата пък е едва на 39 години и има осем деца. Най-малкото е само на 1,7 г. И двете с Румяна са по майчинство.

Никой не разбрал, че момичето е бременно, докато не отишла в болница за ваксина. Тогава им съобщили, че е бременна в шестия месец.

Още по темата

"При толкова много деца не можахме да разберем, че дъщеря ни е бременна. Още ми е на майтап, че Румяна е майка, нищо, че аз го гледам", споделя майката пред "Монитор". Бащата е неизвестен, а момичето твърди, че е изнасилено.

В същото време Румяна признава, че все още обича да играе на ластик през лятото, вън на улицата. Трудни й били дробите в училище. Притеснявала се да къпе Сарасвати, майка й вършела това.

Колко ли още такива Румяни има у нас?

Това е само един случай от явлението деца раждат деца. А това е страшно. Според статистиката около 3000 са бебетата, родени от майки под 18-годишна възраст.

България пък е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. И това вече се е превърнало в диагноза.

В същото време бием камбаната, че демографският проблем у нас е едно от най-големите ни предизвикателства. Отчитаме, че жените се решават да имат дете едва след като са сигурни, че са направили кариера и възрастта непрекъснато се вдига. От другата страна пък, са малолетните майки. Онези, които още не са видели нищо от живота. Не са завършили образованието си, не са се наиграли, дори нямат мечти. Самите те деца, но вече имат такива.

В същото време лекари съветват жените да не отлагат да имат деца във времето. Резултатът - демографска катастрофа, поне така вече я определят някои учени, с която се борим от години.

И сега, какво?

Румяна* - името е променено

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase