Критична ситуация на Черни връх навръх Нова година. Решението на група приятели да посрещнат 2019-а там завърши със спасителна операция, след като хижарите не допуснали един от тях да се стопли в заслон Черни връх.

Димитър Кенаров, Кирил Радев и приятелите им и друг път са посрещали Нова година в планината. Няколко дни преди 31 декември Димитър Кенаров се обажда в хижата на Черни връх. Оттам му обясняват, че планират посрещане на новогодишната нощ в семеен кръг. Въпреки това приятелите тръгват, успокоени, че при критична ситуация, ще има кой да им помогне.

Докато четирима правят похода от Алеко, Кирил Радев започва крос от центъра на София. Категоричен е – с добра подготовка. В края на маршрута си Кирил се блъска в заключената врата на хижата. Започва да трепери. Пристигат и приятелите му. Той показва признаци на хипотермия.

Димитър моли хижарите да го пуснат. Среща отказ и то няколко пъти. Записва разговорите с телефона си.

В крайна сметка звъни на Планинската спасителна служба. Те се обаждат в заслона и вратите се отварят. Малко след това на място пристигат и спасителите.

Хижата на Черни връх е собственост на Българското туриститечско дружество. Те я отдават под наем, но с ясни правила в договора – вратата трябва да е отключена 24 часа, 365 дни в годината.

Според алпиниста Дойчин Василев често се случват подобни ситуации.

"Планините са опасни – те не са подходящи за човешко присъствие. Един турист трябва да е наясно с опасностите, които го очакват", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Благодарение на Планинската спасителна служба случаят на Черни връх е с щастлив край.

"Забелязвам тенденция младите да подхождат с агресия и винаги да търсят вината у друг човек. Планината е най-честният противник, който човек може да срещне. Тя изисква уважение. Не мога да кажа доколко са били подготвени закъсалите туристи на Черни връх. Но на Запад няма затворени хижи и заслони. Дори има касички за събиране на пари. Не би трябвало хижарите да бъдат санкционирани. Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта той.

От Българския туристически съюз обясниха, че стопаните на заслона ще бъдат уволнени. Според правилника на БТС за хижната дейност е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase