Снимка: Булфото, архив

Фойерверките и пиратките крият рискове. Всяка година има случаи на пострадали хора. Често част от пиротехническите средства крият риск.

При покупката винаги трябва да следим дали опаковката не е нарушена и дали е обозначено разстоянието за безопасност.

Първо правило е с фойерверките да се заеме човек, който не е пил алкохол, съветва професионалния пиротехник Светозар Христов.

”Римските свещи – не може да се държат с ръка, колкото и да е безопасна, колкото и да е малка, все пак за наше успокоение – римската свещ може да се залепи някъде с тиксо, за парапет на балкон”, обяснява Светозар Христов пред bTV.

А при паленето трябва да сме особено внимателни.

Инспектори от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор провериха обекти в столицата. Мирослав Йотов, от ДАМТН обяснява, че много често се хващат фойерверки без нуждата маркировка и без наименование на производител.

Подобни несъответствия са установени при 16 изделия. Глобите са от 200 до 15 000 лева при повторно нарушение.

Но за търговците дните около празниците са с най-голям оборот.

След края  на шоуто отговорностите не приключват. Изчаква се около 5-10 секунди, защото винаги може да има забравена искра.

Ако при употреба, пиротехническото изделие не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 15 минути, след което го залейте с вода.

Коментари Напиши коментар

7

Емо

преди 2 години

Прави ми впечатление, че купуващите масово пиротехника приличат на кръстоска между свиня и ***. И са на същото интелелектуално ниво. Комплекасарите имат нужда да се чувстват значими като тормозят околните с гърмежи. Вчера видях и 2-3 деца, под 10 годишна възраст, гърмящи пиратки около Кауфланд Банишора. Очевидно си ги бяха купили оттам. А освен това не се намери нито един възрастен човек, който да им направи забележка поне. Затова само пълна забрана за продажба на пиротехника от кат. 2 и 3.

6

Таню

преди 2 години

Абе, у блоковете с таксиджии и военни е най-яко или поне беше...

5

Анонимен

преди 2 години

А колко китайци са загинали, за да има фойерверки в Европа и по света? За няколко пръста ще се оплакват.