Снимка: Reuters

Измина още една година, белязана с парламентарни битки, политически скандали и противопоставяния. Доходите ни пораснаха с малко, цените – с повече, а агресията в обществото продължава да е често срещана. Войната по пътищата на страната не спира, но органите на реда излязоха с крачка напред в борбата с хулиганството.

Кое обаче бе най-важното събитие в България за изминалите 365 дни? В традиционната анкета на Dnes.bg участие взеха 2139 наши читатели.

Цели 43% от тях посочват като събитие №1 за 2018 година поскъпването на тока, природния газ, горивата и храните. Някои промени се оказаха особено болезнени за обществото, което в края на октомври и през ноември дори излезе на протест срещу високите цени и ниския стандарт на живот. В крайна сметка настъпването на празниците и поевтиняването на горивата в последния месец успокоиха страстите на този етап.

Председателството ни на ЕС в първата половината на годината е поставено на второ място сред най-важните събития, като за него са гласували 21% от нашите читатели. Европа постави висока оценка на българското еврошефство, а Западните Балкани бяха оставени в центъра му. В България се проведоха няколко важни срещи, а след нас щафетата пое Австрия.

Протестите на майките на деца с увреждания и последвалите реформи, както и скандалът, довел до оставката на вицепремиера Валери Симеонов са третото най-важно събитие у нас за 2018 година. Още от пролетта жените започнаха своя протест, който премина през палатков лагер до ежедневни шествия в столицата. Протестите им изнервиха вицепремиера Валери Симеонов, който ги нарече "кресливи жени" с "уж болни деца". В крайна сметка, след известно чакане, лидерът на НФСБ все пак първо се извини, а след това и подаде оставка. В парламентът пък бяха приети Законът за личната помощ и Закона за хората с увреждания.

Останалите предложени събития не успяха да съберат 10% от гласовете на читателите. За 6% от тях най-важното през годината са продължаващите зверства над жени, свързани с няколко знакови убийства през последната година. Най-шокиращото от тях бе убийството на Дарина и нейната дъщеричка Никол от Викторио Александров – баща на детето и половинка на младата жена. Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе също бе сред водещите новини в страната в последната година.

За 5% събитие №1 за годината е пътният ад край Своге в края на лятото, при който загинаха 20 души. Кой точно е виновен за трагедията все още не е ясно, но дори преди броени дни фаталната отсечка отново бе затворена за няколко часа заради разследването на инцидента.

Прокурорските проверки над знакови бизнесмени, които изпратиха в ареста няколко от знаковите богаташи у нас събра 4% от гласовете. Проблемите с ремонтът "Графа" в София и оставката на заместник-кмета Евгени Крусев и касапницата в Нови Искър навръх Нова година, събират по 2% от вашите гласове.

Изненадващо, политическите престрелки между президента Румен Радев и правителството, които продължиха през цялата година, събраха само 1% от вашите гласове.

Също толкова смятат смените на министри в кабинета като събитие №1. Промените в закона за футболното хулиганство, които целят да намалят агресията по и около стадионите, събра под процент от вашите гласове.

А сега, когато остават броени часове до настъпването на Новата 2019 година, остава да си пожелаем тя да бъде белязана от много по-добри и позитивни новини за всички нас. Весел празник и наздраве!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase