Снимка: bgonair.bg

В края на 2018 г. 22% от българите очакват 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% - по-лоша, а 31% - същата. 17% не могат да отговорят. Така нетната стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти за 2019 г. Това отчита първият и най-стар Глобален индекс на надеждата на "Галъп интернешънъл“.

Още по темата

"Не става въпрос за оптимизъм или песимизъм, а въпрос за реализъм. Може би хората са станали малко по-големи реалисти, защото в условията на нашия самосаботаж е нормално. Технологиите много променят начина, по който живеем". Така Миглена Ангелова коментира в студиото на "България сутрин" изследването на "Галъп Интернешънъл".

Според него 22% от българите очакват 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% - по-лоша, а 31% - същата. .

По думите на Ангелова, когато живееш с усещането, че спреведливост няма около теб или тя е трудно постижима, е съвсем нормално да си песимист.

Журналистиката Лияна Панделиева коментира, че според изследването на "Галъп" първи по оптимизъм са китайците, след това индийците и на последно място е ЮАР.

"Преобладаващата част от китайците са много бедни, в Индия нещата са още по-драматични. В ЮАР цари един голям хаос. Оказва се, че оптимизмът може да е състояние на духа, но от друга страна ние сме европейци и сме поставени при съвсем други обстоятелства.

Реалността е такава, каквато е", заяви журналистката Лияна Панделиева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи колкото по-възрастни ставаме, толкова по-малко перспективи ще виждаме пред нас.

"Проблемът е, че готвим децата по едни стари системи и за времена, които трудно можем да кажем как ще бъдат променени. Според мен младите хора са по-гъвкави, но това, което им липсва, е увереност", заяви Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase