Близо 33 млн. лв. е събрала благотворителната инициатива "Българската Коледа" за своите 15 години от старта на кампанията. С тези средства са подпомогнати 4388 български деца и е дарена медицинска апаратура на общо 281 лечебни заведения в цяла България.

Още по темата
Снощи се проведе поредния голям празничен концерт в подкрепа на кампанията, по време на който отново бяха получени огромен брой смс-си.

"Българската Коледа" не е просто дарителска кампания, тя е нещо повече – тя ни дава вярата, че живеем в цивилизовано общество, което се гради върху хуманни ценности", обяви в словото си президентът Румен Радев, под чийто патронаж преминава кампанията.

"С усилията на всички българи, миналата година бяха събрани над 2,6 млн. лева. Целта на кампанията, която откриваме, е да се достави нова високотехнологична апаратура и да има комплексна подкрепа за децата в нужда и техните семейства", каза още президентът.

Благотворителната инициатива продължава през цялата година. Два милиона лева достигна набраната сума за шестнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър "Иван Вазов".

Към момента са изпратени 560 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в края на ноември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 330 000 лв., a 35 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg.

Дарения за благотворителната инициатива могат да бъдат правени целогодишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase