Снимка: БТА

"В навечерието на Христовото Рождество отново сме заедно в Божия свят храм, за да отслужим и да съпреживеем заедно това истинско тържество на нашата божествена спасителна вяра." С тези думи българският патриарх и Софийски митрополит Неофит започна богослужението по случай Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"В тази единствена по своето величие и тайнственост нощ, когато светът и цялото творение са затаили дъх в очакване на раждането на своя Господ и Спасител и ние се присъединяваме към ангелския хор, и запяваме радостно химна на Рождеството: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“

От дълбините на сърцата си благодарим на Всемилостивия и човеколюбив Небесен Отец – за безграничната Му любов и грижа за нас, и с ликуване приветстваме раждащия се от утробата на Мариам Богомладенец, обгръщайки го с нежна любов и умиление. Поверяваме себе си на Него – идващия сред нас Господ, Учител и Спасител, в Когото е нашето единствено истинско упование и вечно спасение. Защото чрез Него ние „живеем, и се движим, и съществуваме“, като знаем със сърцата, че „… под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“.

В тихата и свята нощ на Христовото Рождество пред нашия духовен взор за пореден път оживява и малкият и смирен Витлеем със своите пастири и крайградската пещера, превърнала се, по Божия промисъл, в пръв земен дом на Онзи, чрез Когото са сътворени светът и всичко съществуващо. Който беше проводен в нашия скръбен свят заради нас и нашето спасение, за да ни помири с небесата, да ни освободи от робството на греха и тлението, да ни дарува пълнотата на живота и да разтвори повторно пред нас затворените някога порти на Небесното царство.

Как обаче да посрещнем и да приветстваме днес нашия божествен Спасител? Какви дарове да принесем на Този, Който Сам държи с ръката Си нас и цялото творение и чрез Когото в началото на творението са били утвърдени небесата?

В Своето учение и със Своя живот сред нас Господ Иисус Христос ясно ни е показал какво иска и какво очаква от нас верните на Неговия Нов Завет. Това, което Той желае е да възлюбим Бога и ближния като себе си", припомни патриарх Неофит.

В края на празничното си слово той благослови празничната трапеза, около която сме се събрали заедно, за да посрещнем идващия сред нас Господ и честити Рождество Христово на българския народ.

Утре патриархът ще оглави тържествената Света литургия от 9:30 часа в храм "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase