Снимка: Pixabay

Прeдстоящите празници са свързани и със сериозна подготовка. Често пазаруването за Бъдни вечер и Коледа освен сериозен финансов ресурс, изисква и доста време. Проверка на Bulgaria ON AIR на един столичните пазари показа засилено пазаруване и пълни чанти с храна.

Българинът пие и яде повече на Коледа, отколкото на Нова година. Междувременно продължават и засилените проверки на Агенцията по храните на заведения, хотели и търговски обекти. Проверяващите следят както произхода на храната и правилното съхранение, така и сроковете на годност и начина на предлагане.

Коледа е време за време със семейството, подаръци и отрупани трапези. А няколко поредни дни около масата лесно водят до прекаляване с храната и алкохола.

"Всичко това влияе на черния дроб, на панкреаса, на стомаха. И нашите пациенти по празници или непосредствено след празниците най-често са с панкреатит, обострен гастрит, язви", предупреди д-р Иван Сечанов от клиниката по хирургия в УМБАЛ "Св. Анна".

Постите, последвани от преяждане с тежка и по-мазна храна, могат да доведат до сериозни проблеми. Затова специалистите препоръчват по време на постите - бобени култури заради високото съдържание на протеини, а след тях повече плодове и зеленчуци.
 

Коментари Напиши коментар

10

Константин

преди 1 година

Аз ще си потренирам, ще се пазя от храна и пиене. Сега ще прочетем, че н на брой хора са закарани в Пирогов заради преяждане и препиване. Луда работа. Нали имаме и такава поговорка, каквото ти мине през червото и през онази работа, това остава. Глупости. Пазете се и не преяждайте/препивайте. Весели празници на всички.

9

Анонимен

преди 1 година

КАТО ГЛЕДАМ ТЛЪСТАЦИТЕ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ЯВНО ИЛИ ТАЙНО,
НАИСТИНА ПЛЮСКАНЕТО Е ОСНОВНАТА ИМ ЗАДАЧА, СЛЕД КРАДЕНЕТО, РАЗБИРА СЕ.

8

А+

преди 1 година

Еми като държавата управлявана от ул Козяк и е решила 5 дена почивни за Коледа ,а за Новата Година 1 ден Юто как няма да плюскат повече за Коледа.Отвсякъде ни правят католици,но никой не възразява от политиците,от русофобите и американофилчетата ,от псведо-патриотчетата (само се кичат с Родината),от българската църква ....всичко е като на Запад-по католически ,а ние май бяхме православни или само тъй се водим!?