Снимка: Pixabay

Прeдстоящите празници са свързани и със сериозна подготовка. Често пазаруването за Бъдни вечер и Коледа освен сериозен финансов ресурс, изисква и доста време. Проверка на Bulgaria ON AIR на един столичните пазари показа засилено пазаруване и пълни чанти с храна.

Българинът пие и яде повече на Коледа, отколкото на Нова година. Междувременно продължават и засилените проверки на Агенцията по храните на заведения, хотели и търговски обекти. Проверяващите следят както произхода на храната и правилното съхранение, така и сроковете на годност и начина на предлагане.

Коледа е време за време със семейството, подаръци и отрупани трапези. А няколко поредни дни около масата лесно водят до прекаляване с храната и алкохола.

"Всичко това влияе на черния дроб, на панкреаса, на стомаха. И нашите пациенти по празници или непосредствено след празниците най-често са с панкреатит, обострен гастрит, язви", предупреди д-р Иван Сечанов от клиниката по хирургия в УМБАЛ "Св. Анна".

Постите, последвани от преяждане с тежка и по-мазна храна, могат да доведат до сериозни проблеми. Затова специалистите препоръчват по време на постите - бобени култури заради високото съдържание на протеини, а след тях повече плодове и зеленчуци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase