Снимка: Reuters

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейни отношения, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на най-светлия семеен празник – Коледа.

Разводи, свободни отношения и аборти започват да се приемат все повече в обществото, но не така стоят нагласите по темата за еднополовите бракове.

Още по темата

Мнозинство от над 70% от анкетираните се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Подобно мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Данните посочват, че явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието в обществото за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са "против" възможността двама души от един и същ пол да станат официално семейство, а други 10% се колебаят сериозно в отговора си. Така само 12% от българите подкрепят открито еднополовите бракове.

Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

На този фон мнозинства от по около 2/3 от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като толкова възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие над деца също вече не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. Едва 29% от хората смятат, че е допустимо да има шамари като наказание за децата, докато 57% се обявяват категорично против. Що се отнася до насилието над жените, обществото категорично го отхвърля, като само 7% от анкетираните посочват, че могат да приемат мъж да удари жена с която живее.

На този фон, както и на фона на борбата на жените за равни доходи с мъжете, любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% от анкетираните нямат нищо против стереотипа мъжът да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да". Едва 14% са против този стереотип, а 11% от анкетираните се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase