Снимка: Bulgaria ON AIR

В момента, ако едно дете има здравословен проблем, то трябва да отиде в различна болница. Списъкът включва 17 клиники и нито една, в която състоянието му да бъде следено от всички възможни специалисти. Проблемът е още от 1979 г. и 40 години решение за него няма.

Още по темата

За пръв път въпросът е повдигнат още от 2012 година, а днес отново е на дневен ред. Най-накрая болница "Лозенец" може да стане първото многопрофилно лечебно заведение за комплексно лечение на деца. Лично Кирил Ананиев се зае до Коледа проектът да бъде задвижен с конкретни предложения.

На път ли е България да реши 40-годишния проблем със създаването на многопрофилно лечебно заведение за комплексно лечение на деца коментар в предаването "Директно" на проф. Владимир Пилософ.

"Иска ми се това все пак да бъде реализирано и да не бъде само една заявка на правителството. Реалистично е само едно - да бъде точно определена формулата на тази болница - какво трябва да съдържа, възможно ли е това да се изпълни в рамките на вече съществуваща сграда или е необходима нова постройка", заяви в предаването Пилософ.

По думите му важен въпрос е и какво ще се случи с освободените площи, след концентрирането на огромен брой специалисти, които към момента са пръснати в различни лечебни заведения, на едно място. изграждането на една такава болница означава концентриране на голям брой специалисти, които в момента са пръснати, на едно място.

"Където и да се направи тази болница, тя трябва да отговаря на условията да бъде университетска и в нея да могат да бъдат лекувани всички деца", коментира още проф. Пилософ.

Въпросът дали болницата да е правителствена е въпрос на държавата, каза в предаването педиатърът. По думите му, за да се отговори на въпросът дали това е възможно, трябва да се направи анализ на това с какво разполага държавата в момента.

"Не си играем на кърпене, а то понякога излиза и много по-скъпо. Важно е за нашите деца да осигурим възможно най-добрите условия", категоричен беше събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase