Архив: Булфото

Дни преди Рождество в някои магазини и по пазарите започнаха да се предлагат живи коледни дръвчета, които обаче на практика са поувехнали. Почти във всички случаи става дума за вносни растения.

Според специалист продаваните големи елхи и борчета са с минимални количества почва в корените си и това намалява шанса им да оцелеят след празниците, като бъдат засадени. Най-важното е надземната част на растението да съответства на обема на почвата в саксията. По думите му сега се продават коледни дръвчета с височина от 1,50 м, а корените им са в саксия с обем едва от 5 литра, като целта е да се спестява от транспортни разходи. Така шансът им да оцелеят е много малък.

"За смърч или ела в саксия с височина от около 1 метър саксията трябва да бъде с вместимост от поне 25 л. Само при това положение шансът за оцеляване е над 80%. Във въпросните по-обемни саксии дръвчето може да расте повече време, но не по-дълго от 2 до 3 години“, казва лесовъд. Той съветва живата елхичка да бъде държана не повече от 14-15 дни, защото на топло в помещението се увеличава отделянето на влага.

И тази година се акцентира на предлагането на живи дръвчета в саксии. Най-търсени били от 0,70 до 1,50 м, защото са по-удобни за жилищата.

Около 17 хиляди коледни дръвчета са предложили на пазара от предприятието в Смолян, като 13 000 от тях са отсечени, а останалите - в саксии. Сред най-търсените са смърчът и елата. Смърчът е по-кичест, а елата малко по-рехава. На елата обаче, докато е на топло, по-трудно й капят игличките, а смърчът след десетия ден започва да жълтее и да окапва. Масовият потребител обаче не прави разлика между дървесните видове и приема всичко за коледна елха.

Живите елхи в зависимост от възрастта им и саксията се продават на цена от 4 до 22 лв. Със заповед на земеделския министър цената по тарифа "на корен“, на която се продават от държавните предприятия отсечените коледни дръвчета до 1 м, е 3 лв., от 1 до 2 м е 3,50 лв. Над 2 метра цената е 3,50 плюс 3 лв. за всеки метър нагоре.

По информация, предоставена на "Монитор" от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), през тази година държавните горски предприятия и ловните стопанства могат да предложат за нуждите на пазара, в зависимост от търсенето, общо 30 139 отсечени коледни дръвчета, а тези в саксия са почти 13 500.
 

Коментари Напиши коментар

10

Климат

преди 4 години

До 4. --- треперите над една дръвче, а Някои изтребват, ясно е, че за пари - всичките стотици дървета и храсти в цяла Бг 2/ Замазват ви очите с лъжи за истинските причини, които са престъпни 3/ и дървета, и хора дишаме Бял въздух от НаноАлуминий, от радиоактивните Барий и Стронций и мн. др хим, бактериолог. и биологични Отрови 4/ изкуствено се създават условия за притискане към повърхността на автомоб.газове и от мизерната бройка Кюмбета + незначителните промишлени пушеци...

9

Климат

преди 4 години

До 1 - 1/ кога за последен път видяхте здрава, неизсъхнала и неболедуваща елха на над 5 г ??? 2/ Дърветата вечнозелените и храсти масово измират от Кемтрейлисите/Хим.следи 3/ Във Варна на центр.площад са украсили вехнеща елха - старо дърво на над 50 г възраст. 4/ живите елхови горички са на изчезване 5/ ЕС плаща 100 млрд Е / год за тези Промени на климата, за тровенето на дървита, храсти и хора

8

Анонимен

преди 4 години

Тук май някой търговец на елхи цъка минуси на поразия.