Снимка: Bulgaria ON AIR

В събота ще си говорим за един български писател, преводач и публицист, който е основоположник на родната научна фантастика в литературата. Автор на над 40 романа, повести и сборници с разкази, издадени на повече от 30 езика.

Книгите му са преведени на всички европейски езици, на японски и китайски в над три милионен тираж. Признат е за един от основоположниците на фантастиката в българската литература. Носител е на орден "Кирил и Методий" и на наградата "Карел Чапек" за културен принос, а през 1989 г. основава литературната награда за българска фантастика „Гравикон”.

Да, правилно се досетихте, ще си говорим за Любен Дилов с неговия син Любен Дилов. Гледайте в събота от 10.30 часа по Bulgaria ON AIR.

В рубриката за нашите деца "Извънкласно" ще си говорим за крав мага. Това е израелски метод за самозащита, известен с използването му в елитните части на Мосад, ФБР и подобни. Преведено от иврит означава "контактен бой" и е разработен от Имрих ‘Ими’ Лихтенфелд за нуждите на Израелските отбранителни сили.

В основата му са лесни и прагматични техники. Идеята е техниките да са близки с нашите естествени, инстинктивни реакции. Това не е боен спорт, някои експерти дори не го смятат за бойно изкуство, това е метод за самозащита. Как да научим малките деца да се защитават без агресия, ще ни покаже Асен Манасиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase