Снимка: Facebook

Трябва да започне мащабна обществена дискусия, която да изясни всички поставени въпроси, които бяха повдигнати от скандалните билбордове, промотиращи гей двойки.

Около тази теза се обединиха гостите в в студиото на "България сутрин" юристът Николай Колев от гражданска инициатива "Поход за семейството" и Лили Радоева - координатор на "София прайд".

Билбордове с хомосексуални двойки, поставени в София, Пловдив, Варна и Бургас с послание "Няма страшно. Това е просто любов" разделиха обществото и предизвикаха бурни реакции и от двете страни.

Още по темата

"Кампанията е в рамките на проект, финансиран от ЕК от програма "Права, равенство и гражданство", в който участват шест неправителствени организации от България. Това е двугодишен проект. Не е планирано да бъде в рамките на коледните празници - в която и да е част на годината, гражданските права, са граждански права, а една група от българското общество няма равни такива. Това е факт и ние трябва да намерим време и сили да говорим за това спокойно", заяви Радоева.

Тези билбордове противоречат на традиционните семейни ценности. Хора от ЛГБТ общността демонстративно показват чрез поведението и външния си вид принадлежността си към нея, коментира Колев пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че проектът е на стойност 200 000 евро и зададе два въпроса към Радоева: "Защо сте изненадани, че българите не приемат посланието, и какви точно граждански права са ви нарушени?"

Според Радоева Наказателният кодекс не третира престъпления от омраза на основа сексуална ориентация и това е друг проблем. Според нея тази кампания е доказателство за това.

"Ние съществумаме, но нямаме достъп до определен набор от права в тази държава - създаване на семейство, право на унаследяване между партньори, достъп до медицинска информация", обясни защитникът на гей двойките.

И призна, че това е стъпка за легализиране на еднополовите бракове.

"Ние съществуваме в тази държава, но вие го отричате, защото когато се появи билборд, показваща любов между еднополови, бива залят с боя, нарязан и свален", защити се Радоева. По думите й протестът срещу кампанията във Варна е в резултат на 70 оплаквания.

Тя допълни, че кампанията е насочена на първо място към ЛГБТ общността в България, защото тези хора трябвало да правят избор всеки ден как да се реализират.

"Семейството много често не ги приема и сега в дните на Коледа няма да могат да празнуват в дома, защото са отхвърлени", смята тя.

Това е вътрешен проблем в семейството, категоричен е Колев и допълни, "гледайки билбордове баба ви няма да има по-добро отношение към вас".

"Обществото е ангажирано, вашият въпрос не е сложен настрани. Демокрацията, в която живеем, определя, че мнозинството казва как да живеем. Нека да видим българският народ - 7 милиона души, той да каже какво правим по тези въпроси. Какви ваши права, чувства и усещания са наранени?", попита Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase