Видео 11.12.2018

Газът поскъпва, петролът поевтинява: А джобът ни?

На 1 октомври цената на природния газ поскъпна с близо 14%, а сега се задава ново искане за корекция на цената от страна на "Булгаргаз" с 3,51%. Защо идва поредното поскъпване на фона на поевтиняването на суровия петрол на световните пазари?

Енергийният експерт Атанас Тасев посочи пред Bulgaria ON AIR, че политическият фактор е определящ по отношение цените на котировките на нефта. По думите му това е абсолютно закономерен процес и сме подвластни на геополитическия фактор.

Още по темата

"Твърдим, че "Булгаргаз" е в регулация, но регулиращият орган е в почти регистриращ режим", отбеляза той.

"Предишните цени на петрола определят сегашната цена на газа. Интересна дискусия е дали да се премине към индексиране на цените на газа. Газът в Европа се покачва", обясни колегата му Венцислав Топузов в "България сутрин".

Енергийният експерт добави, че поскъпването зависи от модела на ценообразуване. Газовата цена е сезонна, петролната зависи повече от политически събития, уточни Топузов.

А Атанас Тасев подчерта, че в момента сме пред много тежък избор, тъй като 14 милиарда кубически метра газ през Трансбалканския тръбопровод отпадат от схемата.

"Излезе информация, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, но след срещата Ципрас - Путин отново се включва геополитическият фактор. Гърция не е по-добрият вариант, Македония вече не е в интересите на Русия, остава нашият маршрут", обясни той.

Коментари Напиши коментар

10

Пак Този

преди 5 месеца

Българско ценообразуване...поскъпва петрола с него и газа.Пада цената на петрола и газа пак поскъпва.Те това е мафията в управлението.Забележете че скъпотията е от фирми с държавно участие.

9

Тошо

преди 5 месеца

До Анонимен 4
А другаря *** Радев и другарката Курналева си траят.Боли ги оная работа-те пари си имат.БСП-арката май си учи синчето в САЩ.Странна работа-служи на Русия,а праща детето си в САЩ.

8

До 4ти и 6ти

преди 5 месеца

Като ви е скъп руският газ
Купувайте американски
Може пък да е по-евтин ! ?