Архив: Булфото

Много хора подценяват или не знаят как да реагират на грипа, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му за разлика от другите респираторни заболявания грипът е системно заболяване и ако не започнем своевременно лечение, рискуваме да увеличим многократно шанса за тежкото му протичане и усложнения.

Още по темата

Често заразените с грип допускат елементарни грешки при самолечение, допълни докторът пред "Фокус".

"Не се опитвайте да ходите на работа или училище при наличие на симптоми на грип, защото освен че ще влошите собственото си състояние, ще заразите и тези, с които ежедневно контактувате. Втората грешка е приемането на антибиотик. Приеман в ранен етап от грипа той не само че не помага, а може и да навреди. Вирус и антибиотик са несъвместими понятия. При започнало бактериално усложнение то трябва да бъде установено от лекар, който да предпише подходящ антибиотик“, изброи д-р Кунчев.

Все още не е късно за ваксинация, допълни той и обясни, че на организма трябва да му се дадат от 2 до 3 седмици, за да изработи имунитет и чак тогава да се излагаме на рискова среда.

Най-честото усложнение след грип е вирусната пневмония. Тя се установява трудно с обикновен преглед и се развива бързо. Засега потвърдените случаи на грип у нас са два, но това не е реалната бройка. При по-широки изследвания вероятно ще се установи значително по-голям брой, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase