Според онлайн анкета 31% от българите зад граница биха се завърнали у нас, коментира Бистра Папазова, ръководител на инициативата "ЗАвръщането", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме онлайн анкета, която стигна до над 4000 българи в чужбина, предизвика голям интерес и имаше за цел да разберем нагласите на българите в чужбина, тъй като не намерихме резултати от подобно проучване. Резултатът от анкетата сочи, че 31 % от анкетираните имат желание да се върнат в България, около 21% се колебаят. Резултатите са обнадеждаващи и не показват негативната картина, която обикновено очакваме. 

Още по темата

Инициативата "ЗАвръщането" бе представена вчера на пресконференция на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), на която бяха дадени и данни за развитието на софтуерната индустрия у нас.

"Анкетата е достигнала до българи в над 70 държави, които ни отговориха, включително Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Азия, Африка. Най-много отговори получихме от Великобритания, Германия и САЩ, където знаем, че се намират големи групи български емигранти".

Мотивите на българите, които биха ги върнали в България, се определят от достатъчно високия стандарт на живот, който биха искали да имат тук, възможност за кариерно развитие, да са близко до семейство и приятели.

По-голям процент - 57% биха се върнали за да работят в IT индустрията в България, тя е притегателна сила за тях, сочи проучването. По образователен признак две трети от анкетираните са с висше образование и една трета със средно образование, каза още Папазова. Възрастта им е от 19 до над 50 години.

"Стандартът на живот, посочен като изискване от анкетираните, не означава само работна заплата, а и това какво може да си позволи в България един работещ с нея. Стандартът на живот на хората, работещи в софтуерната индустрия в България е съпоставим с този, който те биха имали в Западна Европа и в Северна Америка".

Софтуерната индустрия у нас, която увеличава приходите, които генерира на годишна база, има сериозен глад за специалисти, още повече, че голяма част от компаниите са заявили намерението си да се разраснат през 2019 година.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase