Снимка: flickr

Жените в България печелят с 14,4% по-малко от мъжете. Разликата в заплащането между двата пола в Европа е 16,2% също в полза на мъжете. Данните обяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов по време на конференция по темата.

Дискусията, посветена на Деня на равното заплащане, бе организирана от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберт".

Според Чавдар Христов проблем у нас са утвърдените стереотипи момичетата да се насочват към образование и професии, които са по-ниско платени.

44 на сто от жените в България са в риск от бедност - повече от половината са концентрирани в ниско платените отрасли, в които средната работна заплата е от 670 до 900 лева, при средна заплата 1135 лева.

Заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна заплата от тази на мъжете. По думите на Христов всички тези данни кореспондират с по-ниската пенсия на жените с 27,7 на сто, по-голямата бедност и социално изключване, съобщиха от синдиката.

Статистиката показва още, че жените мениджъри са по-малко от мъжете - 32% средно за Европейския съюз, у нас - 44%.

"На пазара на труда у нас равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност. Причините за това са комплексни. Стереотипите въз основа на пол могат да отредят на жените и мъжете предварително определени роли, като по този начин ограничават свободата им да избират своя професионален път. Друга причина е дисбалансът между професионалния и личния живот", е заявила зам.-социалният министър Султанка Петрова.

Според директора на фондацията за България д-р Хелене Кортлендер, въпреки че двата принципа "равно заплащане за равна работа" и "равно заплащане за работа с еднаква стойност" са правно фиксирани с Договора за Европейския съюз още от самото начало, в ЕС все още има средна разлика в заплащането на жените и мъжете.

Има и огромни различия между държавите-членки. Докато разликата в заплащането на жените и мъжете в Италия и Люксембург е само 5,5%, то в Естония е 26,9%. България e малко под средата с разлика около 14,4 процента. От друга страна в България тази разлика се увеличава, вместо да намалява - така че има основания за безпокойство, е посочила още Кортлендер.

Според доц. Лилия Димова секторите в България с най-голяма разлика в заплащането са здравеопазване (30 на сто), преработваща промишленост (25 на сто) и финанси (22 на сто). Има обаче и обратни различия - в строителството мъжете получават с 13 процента по-малко от колегите си жени, а в административните дейности - с 25 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase