Снимка: Булфото

Според почти всички евродоклади и статистики, българите живеят по-добре от всякога. Но обстановката в страната далеч не е такава – навсякъде има протести, ехтят скандали между политици, летят оставки, има престрелки между институции и партии, а последната драма се завихри около разследването на финансовия министър от прокуратурата.

"Не знам какво ще произведе този скандал. Още преди 3 години се питаше къде живее финансовият министър. Той тогава каза, че живее в комплекс, построен от Кирил Домусчиев. Странно е защо тогава прокуратурата не се сезира. Премиерът каза: "Горанов да си каже". Дали ще си каже – предстои да видим. Ще видим дали Горанов ще придобие апартамента, след като напусне политиката. Това е трик за придобиване на имущество. Може и да членува в масонска ложа – не знам", отбеляза журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея, всеки скандал в страната се замита, а ефективна борба с корупцията липсва.

"Така хората остават с впечатлението, че политиците са недосегаеми, а правосъдие липсва. Виждаме как живеят политиците в Европа и след това виждаме нашите – при нас цари ориенталщина. Политиците вече не знаят къде се намират. Те реагират абсолютно ненормално на протестната обстановка", посочи тя. 

Велева допълни, че политиците трябва да живеят в реалността, а не в измислените доклади и числа.

"Как живеят хората? Да отидат политиците в едно обикновено домакинство – това е реалността, а не напудрените числа. Една основна точка от промените през 1989 г. бе срещу преимуществата на властимащите. Сега какво наблюдаваме – същото", изтъкна още журналистът.

Политологът Минчо Христов припомни случая с германския президент, който подаде оставка заради три нощувки за 700 евро в зимен курорт, които бяха платени от негов приятел.

"Българските политици дължат на обществото да си признаят кой ги спонсорира и с какви доходи разполагат. Предложих преди време да бъде направена пълна проверка на всички висши държавни чиновници. Тогава ревнаха срещу мен всички партии. Попитах ги дали е демократично да се краде – те не ми отговориха", обясни той.

"Срамна работа. В Македония минималните пенсии са двойно по-големи. Защо никой не попита за това? Важно е като общество да потърсим механизмите, с които да контролираме нашите политици. Да вземем предвид здравната система. Политиците имат Правителствена болница. Докато това е така, ние обикновените граждани никога няма да имаме добра здравна система. Тях не ги интересува нашият живот. Те трябва да ползват здравната система в същите условия, в които и ние", заключи Христов.

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 2 години

АЗ СЪМ РАЗЖЕДЕНА С ДВЕ ДЕЦА И 560 ЛВ ЗАПЛАТААми да не си разведена!Твоя ако беше свестен нямаше да те оставя сама да гледаш децата или ако имаше грам съвест щеше да плаща детски.По това, че не го прави си личи, че е ***.Сигурно е от онези назобаните отворковци с татуировки, които чалгарките много обичате и като си му омръзнала ти е теглил шута.Кой ти е виновен?

41

Що да се жалим,бе..

преди 2 години

Работя на Запад, спестявам в чужда банка , харча в България , щото ми е евтино и ....душата ми се чувства в Рая!Имам си къща с парно, солари и Джип на газ....и спестявам и от енергия!КВО ДА ИСКАМ ПОВЕЧЕ...??!Целувайте дъъъъълго кафеникавия ми задник , за ЗДРАВЕ И АКЪЛ!СЛАВА НА МАМА МЕРКЕЛ И ЕС!!!!

40

Анонимен

преди 2 години

30 г. Ганьовски приказки... действие- 0.