Снимка: Булфото

Според почти всички евродоклади и статистики, българите живеят по-добре от всякога. Но обстановката в страната далеч не е такава – навсякъде има протести, ехтят скандали между политици, летят оставки, има престрелки между институции и партии, а последната драма се завихри около разследването на финансовия министър от прокуратурата.

"Не знам какво ще произведе този скандал. Още преди 3 години се питаше къде живее финансовият министър. Той тогава каза, че живее в комплекс, построен от Кирил Домусчиев. Странно е защо тогава прокуратурата не се сезира. Премиерът каза: "Горанов да си каже". Дали ще си каже – предстои да видим. Ще видим дали Горанов ще придобие апартамента, след като напусне политиката. Това е трик за придобиване на имущество. Може и да членува в масонска ложа – не знам", отбеляза журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея, всеки скандал в страната се замита, а ефективна борба с корупцията липсва.

"Така хората остават с впечатлението, че политиците са недосегаеми, а правосъдие липсва. Виждаме как живеят политиците в Европа и след това виждаме нашите – при нас цари ориенталщина. Политиците вече не знаят къде се намират. Те реагират абсолютно ненормално на протестната обстановка", посочи тя. 

Велева допълни, че политиците трябва да живеят в реалността, а не в измислените доклади и числа.

"Как живеят хората? Да отидат политиците в едно обикновено домакинство – това е реалността, а не напудрените числа. Една основна точка от промените през 1989 г. бе срещу преимуществата на властимащите. Сега какво наблюдаваме – същото", изтъкна още журналистът.

Политологът Минчо Христов припомни случая с германския президент, който подаде оставка заради три нощувки за 700 евро в зимен курорт, които бяха платени от негов приятел.

"Българските политици дължат на обществото да си признаят кой ги спонсорира и с какви доходи разполагат. Предложих преди време да бъде направена пълна проверка на всички висши държавни чиновници. Тогава ревнаха срещу мен всички партии. Попитах ги дали е демократично да се краде – те не ми отговориха", обясни той.

"Срамна работа. В Македония минималните пенсии са двойно по-големи. Защо никой не попита за това? Важно е като общество да потърсим механизмите, с които да контролираме нашите политици. Да вземем предвид здравната система. Политиците имат Правителствена болница. Докато това е така, ние обикновените граждани никога няма да имаме добра здравна система. Тях не ги интересува нашият живот. Те трябва да ползват здравната система в същите условия, в които и ние", заключи Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase