Снимка: Bulgaria On Air

За пръв път влиза в залата, когато е едва на 6 години. Оставя куклите и хваща обръча. Започва да тренира гимнастика, за да сбъдне мечтата си и един ден да стане треньор.

Усилията се отплащат и днес, 37 години по-късно, художествената гимнастика е всичко за нея. Тя е Весела Димитрова - жената, която помогна на златните ни момичета да извоюват златото на обръч на Световното първенство в София тази година.

Преди това, обаче, пътят и минава през Швейцария. Получава предложение от Мария Гигова да замине и да помогне в подготовката на швейцарския отбор по художествена гимнастика. Приема веднага. И прекарва 7 години там.

"Постоянно изпитвах носталгия. Пусках си българска телевизия, слушах българско радио в колата постоянно. Обичам България. Тук ми е хубаво", разказва пред Bulgaria ON AIR Весела Димитрова.

И така съдбата и предлага нова възможност, а с нея - ново предизвикателство. Получава предложение да се върне в страната и да помогне в подготовката на родния ансамбъл за олимпиадата в Рио. И отново приема. После, обаче, се появили терзанията - как ще остави дъщеря си, как ще свикне с живота тук...

"Не съжалявам и за секунда. Така и не свикнах да живея в чужбина. Чувствам се щастлива и доволна от избора си".

И така изведнъж се оказва не с една дъщеря, а с цели 10 - всички на 18, със своите вълнения и младежки терзания. Приема момичетата от отбора си като нейни деца. Близостта, обаче, върви ръка за ръка с дисциплината и отговорността.

"Държа на точността и дисциплината във всичко – начинът им на работа, възстановяването, подготовката, отношението към работата... Опитвам се да ги науча, че са професионалисти и това е тяхната работа в момента, която трябва да вършат добре".

И успехите не закъсняват. Освен златото на Световното първенство в София, момичетата имат и европейска титла на топки и въжета. Победата е резултат, който идва след усилен труд, но и силна психика.

"Нямаш право на грешки. Имаш две минути и половина да покажеш максимума от себе си. Затова психологическата подготовка е много важна. Работим всеки ден за това в залата, включително и с психолог. Трябва да се подобрят в бъдеще".

Когато поема националният отбор по художествена гимнастика, Весела многократно е предупреждавана - ще бъде трудно.

"Хората в България очакват наистина много от този спорт и от тези момичета. Те са лицето на българския спорт. Трудно е, защото аз нося огромна отговорност".

И не само тя - отговорността е и на момичетата, а очакванията - 2 минути и половина, в които цяла България е вперила поглед в теб. Две минути, в които времето спира да тече с нормална скорост, и само едно има значение - победата и българският химн накрая. Всичко, обаче, си струва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase