Снимка: Facebok

"Това е доц. Иван Синев, откривател на "Принципа на Синев за проникването и разпространението на материята в черни дупки. Доц. Синев отказва работа като астрофизик в НАСА, както и на предложение на ЦЕРН. Решава да работи за 20 000 пъти по-малко пари в БАН..."

"Това е проф. Д-р Сашка Ганева от Сливница. Работила е за НАСА. Проектирала нови наночастици, способни да подобрят ранната диагностика на заболяванията. Върнала се е да работи в БАН да 2000 пъти по-ниска заплата, но никой не говори за нея, защото не е плеймейтка..."

Вероятно тези текстове са ви познати, защото снимките на тези хора обиколиха социалните мрежи в България и предизвикаха възхищение у стотици хиляди потребители. Такива светила в сферата на науката, избрали да се развиват в страната ни... в БАН?!

Всичко щеше да е прекрасно, ако беше вярно. Има, обаче, една малка подробност, която убегна на мнозината, споделили публикациите – това нито са българи, нито са учени. Това са известни порноактьори.

Още по темата

Всичко това за пореден път извади на дневен ред проблема с фалшивите новини и липсата на критично мислене сред обществото.

Защо вярваме сляпо на всичко, което ни се предлага като информация в този необятен поток от новини?

"В ситуация сме, в която приемаме желаното за действително. Хора, те дори външно не приличат на учени. Това е изключително показателно, че лесно може да бъдем лъгани. Иска ни се фалшивите новини да бъдат истина - това е информационна перверзия", коментира пред Bulgaria ON AIR PR експертът Александър Христов.

По негово мнение не вярваме на Facebook, а на тези, които са споделили дадена новина и с готовност споделяме това, което те смятат. Според него всеки от нас трябва да е добър в управляването на дигиталното си присъствие.

Христов подчерта, че доверието не е безгранично и трябва да сме критични към информацията, както към всичко останало, което ни заобикаля.

"Може би има дефицит на герои в обществото, за да си създадем нови хора, по които да повлечем крак. Самите снимки са точно като свалени от интернет. Поне господинът да си беше направил труда да изглеждат по-реално", каза журналистът и актьор Павел Владимиров.

Той отбеляза, че има някакъв нарцисизъм да събереш повече лайкове.

"Повечето хора след това се оправдават, че са разбрали за какво става въпрос, но са имали друга идея", смята Владимиров.

"Когато е свързано с професията ти, тогава е важно да си проверяваш източниците и да сверяваш информацията", посочи още журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase