Снимки на завърнали се у нас българи с блестящи кариери зад граница, заляха социалните мрежи в последните дни. Всъщност, на фотосите са виждат световноизвестни порноактьори с измислени български имена.

Придружаващият текст разказва за невероятните им успехи в науката и медицината. Горди от постиженията на своите сънародници, хиляди българи споделиха снимките, без да подозират, че са паднали в капана на фалшивите новини.

От няколко дни във виртуалния кюп се оказаха дузина уж успели българи. Запознайте се с доцент доктор Иван Синев. Той е откривател на "принципа на Синев" за проникването и разпространението на материята в черните дупки.

Научаваме, че Синев е отказал работа като астрофизик в НАСА, за да работи за 20 000 пъти по-малка заплата в БАН. И въпреки че от визитката се усмихва популярният порноактьор Джони Син, Синев е споделен над 20 000 пъти във Facebook.

Родоначалник на порнопатриотизма е търновецът Илиян Дуков. Със снимка на доайена от филмите за възрастни Рон Джереми, представен за български сърдечен хирург.

Съвсем не на шега Илиян споделя снимката с една единствена цел – да изследва културата в интернет. Безспорен катализатор на наивната вяра е именно патриотизмът.

Радиоводещият Драгомир Симеонов одобрява експеримента. Българите са комуникативно мързеливи, категоричен бе пред Bulgaria ON AIR медийният експерт доц. Георги Лозанов.

"Дължи се на това, че сериозната журналистика, аналитичната, има все по-малко територия у нас", обясни доц. Лозанов.

Според Илиян обществото е стигнало най-ниската си точка на критично мислене. А обществото често забравя, че интернет не е медия.

В това време Мила Келифарева, представена у нас като доброволка в приют за животни и позната на света като най-известната порнозвезда в Азия - Миа Калифа, обикаля Facebook пространството и събира харесвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase