Снимка: Pixabay

Видео 16.11.2018

Бедният българин застрашен от нездравословна инфлация

"Инфлацията в момента е на най-високото си ниво от пет години насам", заяви в студиото на  "България сутрин" икономистът Георги Вулджев. Той обясни, че множество фактори и ръст в цените на основни продукти стоят в основата на обезценяването на парите.

"Най-голяма инфлация има в транспорта, което се дължи на повишаването на цените на петрола.  - обясни експертът. -  Също така и в хранителните стоки, заради лошата реколта и скачането на цените на пшеницата. Инфлация има и при дрехите, заради високите цени на памука".

"Ако погледнем през септември, инфлацията се вдига с 0,3% за един месец, но през октомври е вече 0,7%. Има възходящ ред", обясни финансистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Икономистът Георги Вулджев коментира, че със сигурност има проблем с контрола, който определена компания има върху данъчните складове и държавата трябва да помисли как да реформира тази система. Според него трябва да се помисли за друг данъчен режим.

"Цените на горивата вече спадат, като реакция на спада, който се случва и на глобалните пазари в цените на петрола. Те достигнаха един пик от 85 долара за варел в началото на октомври и от тогава са паднали на 66. Същото се случва и с горивата, сигурно ще падат и още", обясни Вулджев.

Според Зайкова най-заплашени са бедните хора, защото се увеличават хляба, млякото и цените на продуктите в малката кошница, и то с една инфлация, която не е здравословна.

Тя коментира и Бюджет 2019 г.

"Бюджетът трябва да отговаря на 3-годишната прогноза, а той не отговаря. Не може 4 години подред да формираш излишък и накрая да напишеш, че имаш дефицит. Този бюджет е не само предизборен, а вреден за България", заяви Зайкова.

Коментари Напиши коментар

15

МРЗ

преди 7 месеца

Социализъм е да си на власт да събираш всичко и да ДАВАШ защото си велик.

14

сиси

преди 7 месеца

Доходите в София не са както в провинцията. Искаме достойно заплащане на труда ни.
Всички честно работещи са бедни. Работихме навън продължително време и пак на това замирисва. НЕ СЕ ПРИБИРАЙТЕ ХОРА . Голяма е мизерията тук. Това което сте спестили не превеждайте в БЪЛГАРИЯ. Отчита се прираст по банките, а масата е бедна.Цените са скочили до непоносимост, а заплатите на мърдат. ПЪЛНА МИЗЕРИЯ. ПИСНА МИ !!!

13

Ами

преди 7 месеца

Инфлация ,дефлация мен не ме топли,искам пари.