Снимка: Facebook

Паметник-чешма, изграден от 26-ти пехотен Пернишки полк през 1916 г., е открит от опознавателно-теренна експедиция, организирана от Регионалния исторически музей в Перник, Министерството на отбраната, Македонския научен институт и Института за исторически изследвания към БАН. Това съобщи на пресконференция научният ръководител проф. д.и.н Тодор Петров от Военна академия "Г. С. Раковски".

Това е единственият запазен български военен паметник на територията на Гърция от Първата световна война, подчертаха областният управител Ирена Соколова и проф. Петров.

Монументът се намира в Сенгеловата планина. В едноименното село Сенгелово войниците от 26-ти пехотен Пернишки полк били три месеца на позиции.

Експедицията открила мястото по запазена стара снимка на чешмата, построена от пернишките войници. Паметникът бил описан в книга на Иван Караиванов - участник в тогавашните събития.

Чешмата била с три чучура и имала надписи "България се бои само отъ Бога..." и "Построена от 26 пехотен Пернишки полк".

Сега надписите не съществували, били заличени със синя боя, разказа организаторът на експедицията Силвия Нотева. Освен чешма пернишките войници направили и път за артилерията до гр. Демир Хисар, ремонтирали банята в Сенгелово.

Паметникът е гордост за Перник, възможно е той да бъде възстановен, смята проф. Петров.

Събитието е част от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Експедицията е реализирана с подкрепата на областния управител на Перник Ирена Соколова.

/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 4 месеца

Сакскобургите и един метар земя не губят Напротов овеличават я дори след всяка война дори след ПСВ запазваме това което взимаме от турция като цена за съюза и с тях Факт

51

Активист на БКП

преди 4 месеца

Сакскобурготските вкарват един храбър народ в поредица от войни,които губят заради некадърността си ! Сакскобурготските са проклятието на България...

50

Анонимен

преди 4 месеца

До 50 а ти как искаш да има като думата Еляни траскрипт от древно гръцки( херей Аререй ) буквално значи Арий Арий . а що е синове на Арий виж индоевропейци . А доколко Днешното грък има нещо общо с тия от троя ...се едно е да кажеш че в Канада има само Индианци .Тъй че днешен грък е най близкото което имаме до Елян Ахеец ама далеч не е едно и също