Архив: Булфото

Видео 08.11.2018

Бизнесът vs. майките: В спор за натрупания отпуск при майчинство

Бизнес и работодателски организации продължават да търсят решение за това колко дълго трябва да бъде майчинството.

Всичко това отваря и темите за загубата на трудови навици, за недостига на детски заведения и гъвкаво работно време за майките, които искат да се върнат към работния процес.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара този въпрос има много аспекти - демографски, законодателен и чисто човешки.

Още по темата

"Позицията на БСК не е свързана с отнемането на правата на майките. Ние целим да се използва годишният отпуск по предназначение - а именно за психическа и физическа почивка от работата. Не става въпрос за продължителността на майчинството. Става дума, че докато тече майчинството, да не се натрупва платен годишен отпуск", отбеляза Саръиванова в "България сутрин".

По думите ѝ ролята на държавата е да осигурява детски градини и ясли за децата.

Чавдар Христов от КНСБ обаче е сигурен, че никой експерт не е питал майките и техните организации за това какво мислят те по този въпрос.

"Сегашното законодателство дава възможност на майката през втората година да прекъсне своето майчинство и да тръгне на работа. Майките губят квалификация - но това е тяхно решение. Законодателството дава гъвкавост", твърди Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че нищо не пречи на бизнеса да вземе проблема в свои ръце и да започне да прави масово детски градини и ясли, за да улесни до голяма степен своите служители.

Коментари Напиши коментар

281

Анонимен

преди 4 месеца

Моето предложение: бременоста дa се съкрати на 3 месеца и отглеждането на детето до 1-2 месеца максимално!

Какво правят по цял ден тези учени специлно биолози? Що няма генно решение на въпроса?

280

мутри робовладелци

преди 4 месеца

Ако работодателите настояват да не се плаща майчинство,не само ще сме единствената държава по света ,в която третират жените като робини,а и никоя жена няма да ражда занапред в България. В Германия майчинството е 2 години,детски вземат всички деца, а по-бедните деца получават и допълнителни помощи.Франция също помага със социални помощи. И не си мислете,че ще си намерите непълнолетни момичета дето да ви работят както преди да влезем в ЕС като си вземахте сервитьорки на 14-15г.Всички бягат от вас

279

Анонимен

преди 4 месеца

Демокрациядагоева. Икапутализъмоидиотизъма .
Дагоеваусистематафалшивадагоева.