Снимка: flickr

Над два милиона българи са напуснали страната през последните 30 години в търсене на друга възможност за себе си.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форум на тема "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика" в София.

По думите на Йотова много от хората обмислят да напуснат България и да намерят своята реализация навън.

"Резултатите са ясни - остра демографска криза, влошаващи се тенденции, неразвита и отчасти блокирана икономика", заяви вицепрезидентът.

Тя отбеляза още, че данните от изследването, което ще бъде представено днес, показват, че над един милион българи на възраст от 18 до 64 години имат нагласата да емигрират, за да търсят своето работно място и препитание навън, предаде БТА.

По думите на Йотова причините са различни - от търсене на по-добро заплащане, професионална реализация и кариера до по-добри социални условия, повече правила, сигурност.

Според вицепрезидента няма как да се справим с проблемите без истинско реално развитие на българската икономика.

Тя смята, че липсва многогодишна икономическа и финансова рамка за развитие на България, която да даде перспектива какво ще правим в страната в следващите 10, 20, 50 години.

По думите на Йотова има сходство в приоритетите за развитието на икономиката в програмите на всички партии. Този необявен консенсус не ражда никаква конкретика и не дава реални решения, коментира вицепрезидентът.

"Приходите в българската икономика от работещи извън страната са по-големи от реалните инвестиции", каза още Йотова и допълни, че за развитието си цели 80% от българските общини чакат на европейското финансиране.

Коментари Напиши коментар

325

БГ

преди 4 месеца

Бягайтееее, спасявайте се който както можееееее!

324

Стига с тези емигран

преди 4 месеца

Стига с тази емиграция. Престанете с този рев. Разберете и се примирете, че такъв е съвременният свят. Хората пътуват към по-привлекателни дестинации, който може остава за по-дълго. Много ще се върнат, след като разберат, че не са конкурентни за по-дълъг период на останалите нации. В България ако имаме късмет ще се заселят други народи с бит близък до нашия. Миграция винаги е имало и ще има. Италия е била много по-отвратително място в началото на века и 1/5 от населението и емигрира в Америка.

323

Жоро

преди 4 месеца

До шовинист 315
Хем проз,хем зъл-що е то?-шовинист от БГ.