Снимка: Булфото, архив

Личните лекари няма да бъдат глобявани, ако техни пациенти не се явят на задължителните профилактични прегледи. Това се посочва в позиция на Здравната каса, след като по-рано се заговори, че контролът ще бъде затегнат, а санкциите – завишени.

Пред кабинета на д-р Захаринка Гочева е пълно с пациенти от рано сутринта. Нито един обаче не чака за профилактичен преглед, какъвто по закон се полага веднъж годишно. По данни на Здравната каса по-малко от 40% от българите се възползват от възможността да се прегледат безплатно.

Справка на Bulgaria ON AIR пък показа, че в повечето случаи до тях прибягват предимно българи, които имат притеснения за здравето си.

Въпреки че пред кабинета на д-р Гочева на видно място е закачена информация за прегледите, листът остава незабелязан и днес. Лекарката призна, че трудно кара пациентите си да се прегледат.

Именно профилактиката обаче помага много от болестите да се "хващат" още в ранен стадии, допълват медиците. За да ги стимулират пък, здравните власти обявиха, че стартират информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за пакета от дейности, които се полагат в профилактичния пакет. Това ще стане възможно благодарение и на по-високия бюджет за здраве, уточниха още от Касата.

По закон пациентите, които не се явят на задължителен профилактичен преглед, трябва да бъдат глобени между 50 и 100 лева. Освен това осигуреният пациент губи осигурителни права за срок от един месец.

Тази норма обаче досега не е прилагана у нас нито веднъж, обясняват от ръководството на Касата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase