Снимка: Getty Images

Изследователи от Американската академия по педиатрия съобщават, че актовете на насилие от супергерои в популярни филми значително надвишават тези, извършени от злодеите. Проучването разкрива, че мъжките супер герои извършват пет пъти повече насилствени действия на филмов час, отколкото женски протагонисти, пише Neurosciencenews.

Смелите супергерои използват специални сили, за да защитят обществеността от злодеи. Но въпреки позитивните теми, които тези филми могат да предложат, нови изследвания показват, че супергероите, често идолизирани от младите зрители, могат да изпратят силно негативно послание, когато става дума за насилие.

Всъщност, според проучването, представено в Националната конференция и изложба на Американската академия по педиатрия (AAP) 2018, "добрите момчета" в супергероидните филми се занимават с по-тежки актове, отколкото самите злодеи.

Изследователите оценяват средно по 23 насилствени акта на час за супергероите, в сравнение с 18 насилствени акта на час за антагонистите. Те също установяват, че  мъжките супергерои участват в почти пет пъти по-голям брой актове на насилие (средно по 34 на час), отколкото женските герои, които са извършват средно 7 насилствени действия на час.

"Децата и юношите смятат супергероните за "добри момчета" и могат да бъдат повлияни от тяхното рисково поведение и актове на насилие", казва главният автор на резюмето Робърт Олимпия, професор в отделите за спешна медицина и педиатрия в Penn State College of Medicine и лекуващ лекар в детската болница в Пенсилвания.

"Доставчиците на медицински услуги за деца трябва да образоват семействата за насилието, описано в подобни филми и потенциалните опасности, които могат да възникнат, когато децата се опитват да подражават на тези герои", казва още той.

Най-често срещаните актове на насилие, свързани с главните супергерои във филмите от жанра са: борба/ физическо насилие (1021 акта), смъртоносно оръжие (659), унищожаване на имущество (199), убийство (168) и тормоз/ заплахи/ изтезания (144). За злодеите най-разпространеният насилствен акт е използването на смъртоносно оръжие (604 общо действия), последван от борба/ физическо насилие (599), тормоз/ заплахи/ мъчения (237), унищожаване на имущество (191) и убийство (93).

За да се противодейства на негативното влияние, което супергеройът може да има върху децата, главният изследовател на изследването Джон Н. Мюлер, MS, предлага семействата да наблюдават подобни филми заедно с децата си и да говорят с тях си за това, което виждат.

"Съвместното гледане на тези филми като семейство може да бъде ефективен антидот срещу завишеното насилие в филми със супергерой", казва Мюлер. Но ключът, казва той, е активното обсъждане на последствията от насилието с децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase