Снимка: flickr

79% от българите са против еднополовите бракове, показва проучване на Pew Research Center.

32% на сто от сънародниците ни пък са склонни да приемат мюсюлмани като роднини, а всеки втори е готов да приеме евреи като членове на семейството си.

От изследването става ясно още, че по-малко от половината население на страните от Централна и Източна Европа би желало да приеме мюсюлмани в дома си. Освен това държавите в тези региони е по-малко вероятно да подкрепят еднополовите бракове, отколкото страните в западната част на стария континент.

В същото време християнството играе по-важна роля в живота на тези, които са в Централна и Източна Европа. 66 на сто от българите смятат, че християнството има съществена роля за тях.

Почти същият е и процентът на сънародниците ни, които смятат, че народът ни не е съвършен, но културата ни е по-добра от тази на другите членки на ЕС.

"Желязната завеса, която някога е разделяла Европа, може отдавна да е изчезнала, но сега континентът е разделен от ярките различия в обществените нагласи към религията, малцинствата и социалните въпроси като гей брака и законния аборт", се посочва в анализа, цитиран от "Монитор".

Проучванията в нагласите на хората от стария континент са продължили 3 години и са обхванали около 56 000 възрастни в 34 страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase