Кадър: Bulgaria ON AIR

Преди дни стана ясно, че идва краят на Фонда за лечение на деца в чужбина и Агенцията по трансплантациите. От десетина дни обществото не спира да си задава въпроса - кой ще решава дали децата ни да се лекуват извън пределите на държавата?

Идеята на решението е средствата да се изразходват по по-ефективен начин, но ще даде ли положителни резултати? Как трябва да се харчат парите за здравеопазване и кой трябва да контролира разходването им - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR от Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация.

Решенията ще се взимат в полза финансов резултат, а не в интерес на детето, а това не е правилно. Докато Здравната каса не докаже, че има административен капацитет и не спечели доверието на обществото, че децата ще получават най-доброто, редно е да има някаква форма на обществен контрол, заяви Хасърджиев.

От догодина държавата предвижда 490 млн. лв повече за здравеопазване. Това светлина в тунела ли е и ще се излекува ли най-накрая болната система?

"Недостигът продължава да е голям. С 400 милиона нищо няма да стане. Нито е светлина в тунела, нито се оправя кардиналният проблем - финансовият недостиг в системата на здравеопазването", коментира още Хасърджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase