Снимка: Bulgaria ON AIR.

44-тото място в класацията на Световната банка за човешкия капитал нас, българите, не може да ни задоволява, защото ценим децата и образованието, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Световната банка наскоро излезе с проучване, според което дете, родено у нас, разгръща 68% от потенциала си, а България е на 44-о място в класация за човешкия капитал. За първи път Световната банка прави глобална класация на индекса на човешкия потенциал - на личния успех според средата.

"Тази класация ни казва, че едно българче до 18-годишна възраст прекарва 12,9 години в училище, но 2,5 години от тях са загубени. Защото това, което научава, е еквивалент на 10,3 години" коментира Георгиева.

Според нея това трябва да ни притеснява и с оглед на демографския проблем в страната ни.

"Това, което ни казва класацията, е: "Ако искате утре да сте богати, инвестирайте в децата си днес," казва още главният изпълнителен директор на Световната банка.

По думите й трябва да наблегнем повече на качеството на образованието, да вдигнем ролята на тези, които образоват и да вкараме новите технологии и новите начини на учене.

"За съжаление и в България, и на други места по света се увеличава разликата между елитното образование и всичко останало. Ако искаме да сме нация с бъдеще - това значи, че фокусът върху човешкия капитал трябва да е приоритет номер 1," коментира Георгиева в предаването "Брюксел 1".

За първи път Световната банка включва човешкия капитал в такова проучване.

"За първи път тази година сметнахме богатството на народите, включвайки в него човешкия капитал. Досега смятахме физическия капитал - пътища, сгради, природния капитал - земя, вода; но се оказа, че човешкият капитал е най-важният.  Цялото богатство на света е 1123 трилиона долара, две трети от богатството на света сме ние – хората и колкото по-богата е една страна, толкова по-висок е делът на човешкия капитал в нейното богатство," заяви Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase