Снимка: Bulgaria ON AIR

В България има един и същи сериозен проблем, който стои пред здравната система. В страната има сериозен недостиг на акушерки.

Как изглежда проблемът към днешна дата и как може да се реши - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Гергана Николова, мениджър за Hillingdon Hospitals NHS Foundation Trust Лондон, Джесика Рийд - регионален директор за Майчино и детско здравеопазване и родилна помощ за Лондон, и Благовеста Костова.

"Кризата с акушерки в България е много сериозна. Акушерките са малко, не могат да покрият нуждите на болниците. Тенденцията се наблюдава от много отдавна - поне 15 години. Ако в момента пенсионираните акушерки напуснат, положение ще стане съвсем катастрофално", алармира Благосвета Костова от Алианса на акушерките.

По думите й начинът проблемът да се реши е, ако се върне доверието в професията и да и се даде право да практикува така, както в Западна Европа. Освен това, една от основните мотивации за упражняването на тази професия би било и доброто заплащане.

Как изглеждат нещата във Великобритания?

"За съжаление проблемите и тук са подобни. По същият начин кризата с акушерки нараства с всеки изминал ден", коментира Джесика Рийд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase