Снимка: архив, Булфото

За да не може премиерът Бойко Борисов да харчи еднолично излишъка в бюджета, БСП внесе предложение за промени в Закона за публичните финанси. В него социалистите настояват правителството да може да харчи 1% от излишъка с постановление на Министерския съвет, а всичко останало да става с актуализация на бюджета от парламента.

"Традиционно премиерът харчи излишъка в бюджета на държавата еднолично и целесъобразно според него. Това се задава и тази година. До края на годината смятат да изхарчат 2 млрд. непрозрачно. Тази политика е целенасочена, но удря в същността на цялата държава - да събираме парите от всички българи, а един човек да ги харчи както си реши. Затова внасяме тези промени и се надяваме да бъдат гласувани бързо", обясни соцлидерката Корнелия Нинова.

Тя припомни и че държавният глава Румен Радев също е призовал излишъкът в бюджета да се харчи през парламента, а не от правителството.

Днес социалистите представиха и алтернативния си бюджет за следващата година, като започнаха от данъчните закони. Според червените техните предложения ще намалят неравенствата и огромната ножица между доходите на най-бедните и най-богатите.

Затова от БСП предлагат прогресивен данък върху доходите на физическите лица. Така хората с по-високи доходи ще плащат и по-висок доход по прогресивна скала. А хората с доходи до 3900 лева ще продължат да плащат сегашния данък от 10%.

"За най-бедните, за 2 240 000 българи, данъкът върху доходите не се променя. За 47 000 трудещи се, които печелят над 3 900 лева, данъкът се променя", обясни червеният Драгомир Стойнев.

Социлиастите предлагат и данъкът върху дивидентите да не е 5%, а също да се променя по прогресивна скала.

От БСП искат и на младите работещи родители да им се приспадат от данъка по 50 лева за всяко дете.

"Ако получават 1000 лева доход и дължат 100 лева данък и имат две деца, няма да дължат данък", пресметна соцлидерката Корнелия Нинова.

От левицата настояват и за 9% ДДС върху лекарствата и 5% ДДС върху хляба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase